HU EN ES

Lélekformák II. Népművészeti Nemzeti Szalon részkiállítása

A Műcsarnokban 2023. áprilisa és júliusa között látott Lélekformák II. Népművészeti Nemzeti Szalon, Harminchárom címet viselő kiállítás egységét örömmel mutatjuk be Százhalombattán, a jubiláló 30. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon. A 33 krisztusi korú, kimagasló teljesítményt nyújtó alkotót Vetró Mihály, Igyártó Gabriella, Kolozsvári István és Szerényi Béla kurátorok választották ki, lefedve velük a népművészet legfontosabb 13 területét. A kiállítók között több Junior Príma Díjas, MMA ösztöndíjas, illetve Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett alkotó van. A tizenhárom mesterség: szövő, nemezkészítő, bőrműves, hangszerkészítő, viseletkészítő, hímző, fafaragó, bútorfestő, tojásíró, ostorkészítő, pitykekészítő, fazekas és harangöntő. A 33-as szám nem csak a kiállítók számát jelöli, hanem az alkotók életkorát, illetve ezzel együtt a krisztusi kort is, amely szimbolizálja a szakmai és lelki kiteljesedést, hiszen, ahogyan a műcsarnoki kiállítás címe, a Lélekformák is sugallja, a népművészet a Lélek megjelenési formája: a földből táplálkozik, ahol születtünk, és a világba közvetít, amelyben élünk. A Harminchárom fiatal útkeresésében a régi és az új, a múlt és a jelen közötti kapcsolatok annyi módon nyilvánulnak meg, ahány munkát látunk.

A műalkotások egyszerre idézik fel a múlt hagyományait, illetve az abból táplálkozó újító törekvések széles spektrumát, amely jól példázza, hogy a múlt erős és szerves része jelen korunknak. Az ország valamennyi területén, sőt határon túl élő, most kiállító fiatal felnőttek nagyobb része már tudását is továbbadva oktatja népi mesterségét a jövő generációinak, hiszen értik, hogy mesterségük művelésének folyamata nem szakadhat meg. Valamennyi alkotó a saját szakterületén kiemelkedő színvonalon készíti rangos díjakkal is kitüntetett használati tárgyait. A kiállított alkotásokban a szakmai tudás, a kézügyesség, a képzelőerő és a kreativitás vetekszik az esztétikummal, szépséggel és művészi értékkel. A tárlat része az alkotókkal készített, rövid 1-1 percbe sűrített riportfilm, ahol bepillanthatunk a műhelyeikbe, otthonaikba is. A fiatal művészek alkotás közben beszélnek ars poeticájukról, küldetésükről, népi kultúrához és mesterségükhöz való viszonyaikról, a természetes anyagok használatának fontosságáról és környezetvédelmi fenntarthatóságukról. Bízunk benne, hogy valamennyi látogató örömét leli a kiállításban, és azt a teljes élményt kapja a befogadás során, amit a Harminchárom alkotó munkáinak készítése idején alkotásaiba helyezett.

Fazakas Réka, a kiállítás kurátor

« vissza a főoldalra

Kapcsolódó cikkek

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

Pálházi Bence és zenekara

A Pálházi Bence Bandája nevű formáció 2012 óta muzsikál együtt. A banda tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének volt hallgatói. Leginkább a budapesti táncházak látogatói számára lehet ismerős a zenekar, mely alakulása óta több különböző helyen is rendszeresen tart saját szervezésű táncházakat, folkkocsmákat nagy sikerrel.

Felhőjárók

2003-ban jött létre a Felhőjárók drámacsoport, melynek tagjai olyan 20 és 46 év közötti felnőttek, akik értelmileg, illetve mozgásukban akadályozottak.

Jegyvásárlás

Jegyek kaphatók a Barátság Kulturális Központban

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

2023.augusztus 13. 19.00.
Turay Ida Színház: A medve nem játék című előadás 

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2023.augusztus 14. 19.00.
Berecz András és fia önálló estje 

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2023. augusztus 16. 19.00
Forrás Néptáncegyüttes Független Színház: Alakváltók

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2023. augusztus 17. 19.00
Fitos Dezső Társulat: Embertánc 

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2023. augusztus 18. 19.00
100 tagú cigányzenekar reprezentatív koncert 

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2023. augusztus 19. 19.00
FlamencoCorazónArte: Caminos – flamenco táncszínházi előadás

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az 
előadás napján 5.000 Ft

2023. augusztus 20. 19.00 
XXX. SUMMERFEST Nemzetközi Néptáncgála a fesztiválon részt vevő külföldi együttesek részvételével 
Az előadás ingyenes, de helyre szóló regisztrációs jegy váltáshoz kötött!

2023. augusztus 21. 19.00
Duna Művészegyüttes Héttorony című előadás

helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.000 Ft az előadás napján 5.000 Ft

Fesztiválklub

2023. augusztus 17. 22.00 RETRO PARTY Dévényi Tibi bácsival
2023. augusztus 18. WHITE PARTY
2023. augusztus 18. JELMEZBÁL
Fesztiválklub belépőjegy: Az adott estére megjelölt tematikus estnek megfelelő öltözetben 1500 Ft, a megjelölt öltözet nélkül: 2500 Ft belépők a kapuban válthatók.

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 19-től, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
 

« vissza a főoldalra

A fesztivál támogatói