HU EN ES

Köszöntő

Immár 29. alkalommal köszöntöm Önöket, ami egészen egyszerűen elképesztő szám, hiszen Százhalombatta Város mindössze 52 éves, így tehát elmondhatjuk, hogy a város történetének nagyobbik felének része volt a fesztivál. 1994-ben bizonyára senki sem gondolta, hogy az, ami akkor elindult, az a még 29 év múlva is dübörög, annak ellenére, hogy az elmúlt két év maga volt a pokol: véres verejtéket hullattunk, hogy megmentsük, ne engedjük el a fesztivált. Nemrégen találkoztam egy városlakóval, aki azt mesélte, hogy annak idején, amikor elindultunk, akkor a gyerekét hozta el a fesztiválra, idén pedig az unokájával érkezik majd. Mindez felemelő, hogy ezek szerint sikerült értéket és maradandót létrehozni. Különös öröm, hogy noha még idén sem érkeznek külföldiek, de már újból ott leszünk a Szent István téren! Még nem építjük fel a sátrat, de már lesznek a Szent István téren koncertek, lesz vásár, és lesznek Táncpanorámák is.

Lépésről lépésre foglaljuk vissza a fesztivált, és reméljük, hogy jövőre a harmincadikon újra dübörög az élet.

Persze panaszra nincs okunk: a Magyar Kincsestár az idén különösen prémium kategóriás programokat kínál majd Önöknek! A hazai szakma krémje itt lesz. Káprázatos, gigantikus produkciók érkeznek, amelyek lenyűgözők lesznek, és minden bizonnyal épp olyan örömet és értéket jelentenek majd, mint a külföldiek. Javaslom tehát, hogy ne hagyják ki az előadásokat, leljék örömüket minden egyes pillanatban. Óriási dolog, hogy végre újból a miénk a Szent István tér: igaz, lelátó nem lesz, de biztos vagyok benne, hogy a székekről épp olyan élvezetes lesz minden, mintha lelátón ülnének, főleg akkor, ha a szemük mellett a szívüket is használják majd az előadás befogadására. Ha így lesz, meggyőződésem, hogy ezer és ezer olyan élményt szereznek, amellyel könnyű lesz kihúzni 2023 augusztus 12-ig, amikor újból begördülnek a buszok, leszállnak a repülők, és megérkeznek a külföldiek, kinyílnak a vendéglátók otthonai, és lendületbe jönnek az önkéntesek. Addig már csak egy évet kell aludni, de mindenesetre augusztus 12-én újból felcsendül a jól ismert szignál, és kezdetét veszi a 29. Summerfest!

A fellépőkkel együtt sok szeretettel várjuk Önöket!

 

Szigetvári József

fesztiváligazgató Bessenyei György és Magyar Arany Érdemkereszt díjas
a Magyar Kultúra Lovagja

 

MAGYAR KULTÚRÁVAL AZ ÖSSZETARTOZÁSÉRT, AZ ÚJRAKEZDÉSÉRT

A bábeli zűrzavar óta a jóérzésű emberek folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy a különböző nyelvet beszélő népek milyen módon tudnának egymással hatékonyan kommunikálni. Meggyőződésem, hogy e nemes törekvés több ezer éves időszaka alatt senki sem tudott olyan formát vagy eszközt találni, mint a zene és a tánc. Amikor a hangok és a mozgások kavalkádjában gyönyörködünk egyszerre, megszűnnek a nyelv és hagyományok okozta határok, és mindenki egy emberként érti és érzi az üzenetet.

Százhalombatta, kiegészülve az érdeklődő vendégekkel, évről évre szem- és fültanúja lehet annak a kulturális és művészeti élménynek, amit Summerfestnek neveznek. Vitán felül áll, hogy ez a rendezvénysorozat egy olyan kuriózum, amelyre méltán lehetnek büszkék azok, akiknek a megalkotásban és a több mint két évtizede tartó sikeres lebonyolításban részt vesznek. Különösen igaz ez 2022-ben, amikor a pandémia utóhatásai, a különböző országokban eltérő helyzet, az ukrajnai háború miatt a megszokott nemzetközi formát nem lehet megszervezni, a szervezők viszont valami egészen egyedi formát találtak ki: kinyitották a magyar kincsestárat.

Ennek következtében egyedi, sajátos művészeti eseményeken vehetnek részt, találkozhatnak a legkiválóbb magyar előadókkal, együttesekkel.

Kiemelkedő a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház két ősbemutatója, amelyek a pandémia ellenére is képesek voltak megszületni. A Menyegző ásó, kapa nagyharang – magyar menyegző a Kárpát-medencében egészen egyedülálló produkció, amely hat kiváló magyar néptáncegyüttes példaértékű összefogásából jön létre.

Meggyőződésem, hogy bár a 29. fesztiválon a külföldiek távol lesznek, de a Magyar Kincsestár ugyanolyan találkozásokat, élményeket, felemelő pillanatokat okoz majd, hiszen ezúttal önmagunkkal, magyarságunkkal, nemzetünk legszebb értékeivel találkozhatunk, és önmagunk felfedezése épp olyan gyönyörűséges, mint a mások kultúrájába való betekintés.

Mindenkit arra buzdítok, hogy vegyen részt ezen a különleges programsorozaton, ahol kiváló lehetőség adódik, hogy töltekezzünk, és hogy bízva nézzünk a jövőbe, és reméljük, hogy 2023-ban, a harmincadik Summerfesten újra velünk lesz a nagyvilág!

Bóna Zoltán
a Magyarok Öröksége Alapítvány elnöke
országgyűlési képviselő


KEDVES VENDÉGEINK!

Százhalombatta városa nevében nagyon sok szeretettel köszöntöm Önöket!

Annak ellenére, hogy egy Budapesthez közeli, kicsiny iparváros vagyunk, mindent elkövetünk azért, hogy vonzóak, barátságosak legyünk, és hogy a város nevét hallva egyre többen arra gondoljanak, hogy Százhalombatta egy igazi kulturális sziget, pezsgő élettel, jó színházi előadásokkal, fesztiválokkal, mediterrán hangulattal, ahol jó élni. Százhalombatta két kiemelkedő kulturális rendezvénye a Summerfest, és az azt követő Battai Napok szinte kéz a kézben születtek meg huszonkilenc évvel ezelőtt. Azóta mindkét rendezvény óriási utat járt be, mindkettő a maga módján tölti be küldetését. Míg a Summerfest az egész világot, a Battai Napok elsősorban a helybéli embereket szeretné közösséggé kovácsolni. Mi, százhalombattaiak kedveljük a kihívásokat. Egy iparváros nem gyakran lesz a népművészet fellegvára. Mégis, a Summerfest által évente 10 napra térségünk kulturális és folklórközpontja lesz városunk. Az előttünk álló tíz nap minden bizonnyal ismét nagy találkozások és élmények kifogyhatatlan tárháza lesz. Állítom mindezt annak tudatában, hogy idén, az ismert okok miatt, nem érkeznek meg a külföldiek. De, ahogy Kölcsey mondta: „ Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség”, így ebben az évben a fesztivál célkeresztjében a
„hazait” lehet majd fellelni. Biztos vagyok benne, hogy épp olyan felemelő pillanatokat élünk majd át, mint amit a külföldiek adnak nekünk. Pont úgy van ez, mint amikor külföldre utazunk, és amikor hazaérkezünk, mégis azt mondjuk: édesanyánk főztje, a hazai a legfinomabb, a legbecsesebb. Így van ez a Summerfesttel is, hiszen ez az a közös ünnep, amit együtt is nagyon jó átélni, és attól még jobb, ha vendégek is érkeznek: barátaink, családtagjaink az ország különböző részéből.

Mi, százhalombattaiak jellemzően soha nem adjuk fel, jellemző ránk, hogy megkeressük és megtaláljuk a megoldásokat, ha az nem könnyű. Idén ennek ékes példája a Summerfest: nem keserített el bennünket, hogy nem jöhetnek a külföldiek, megtaláltuk a Magyar Kincsestárat, és biztosak vagyunk abban, hogy maradéktalan és felejthetetlen fesztivált kínálunk Önöknek!

Mindezeket átgondolva úgy gondolom, hogy Százhalombatta és a Summerfest egyszerűen az a kihagyhatatlan élmény, amit életében legalább egyszer mindenkinek látnia kell, hiszen a Summerfest határtalan találkozás, érték, öröm, barátság és szeretet minden tekintetben!

Minden kedves százhalombattainak és vendégeinknek kellemes, tartalmas időtöltést és jó szórakozást kívánok!

Vezér Mihály
polgármester

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek kaphatók 2022.07.19-től a Barátság Kulturális Központban

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 14.
KOLOZSVÁRI PIACTÉREN - MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 15.
TAVEN BAXTALE! - FITOS DEZSŐ TÁRSULAT
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 16.
FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES FÜGGETLEN SZÍNHÁZ ÉS 300 TÁNCOS:
MENYEGZŐ – ÁSÓ, KAPA, NAGYHARANG
elővételben: 1000 Ft a napján 2000 Ft

augusztus 17.
SZERELMÜNK KALOTASZEG - DUNA MŰVÉSZEGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 18.
RÓZSA STORY - URBAN VERBUNK
elővételben: 1 000 Ft a napján 2 000 Ft

augusztus 19.
CARMINA BURANA - SZEGEDI KORTÁRS BALETT
elővételben: 500 Ft a napján 1 500 Ft

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 19-től, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
 

« vissza a főoldalra

A fesztivál támogatói