HU EN ES

Köszöntő

Polgármesteri köszöntő

1994-ben alig néhány évvel a rendszerváltás után városunkban két, addig szokatlan eseménysorozat vette kezdetét. Augusztusban került megrendezésre az első Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál, majd nem sokkal később szeptemberben az első Battai Napok. Mindennek huszonnyolc éve. Akkoriban senki sem gondolta, nem is gondolhatta, hogy a csetlő-botló események mára szép és erős 28 éves felnőttek lesznek.

Visszagondolva arra, hogy az első Summerefest nyitóceremóniája a művelődési ház színháztermében volt, aztán egy évvel később az I. Számú Általános Iskola udvarán az akkoriban még működő ercsi laktanya katonái által felépített színpadon, alig hisszük el, hogy az akkor „úgy volt”. Pedig úgy volt. Tantermi székeken ültek a nézők. Néhány év elteltével hatalmas csodálkozással néztük az első alkalommal felépült lelátót, és bizony a fesztivál hatására soron kívül újítottuk fel az iskola udvarát, hogy a nemzetközi esemény helyszíne méltó legyen a vendégekhez. Emlékezetes volt az is, amikor a nyitóceremóniát első alkalommal követő tűzijáték alatt, amit az óvoda udvaráról lőttek fel, a visszahulló pernye elöl a fejünk fölé tartott székekkel védtük magunkat. Ugyanilyen emlékek törnek elő a Battai Napok kapcsán is, amiről ma már alig lehet elhinni, hogy az első színpad a szabadban volt a Szabadidő Központ bejáratával szemben, és még a Forrás Néptáncegyüttes is éppen hogy elfért rajta. Sok-sok évnek kellett eltelnie és nagyon sokat kellett dolgozni azért, hogy ez a két rendezvény 28 évvel később országos és nemzetközi szinten egyaránt kiemelkedő legyen.

Az Önkormányzat ezt a két rendezvényt mindenkor édes gyermekének tekintette, hiszen a városfejlesztés nem csak az építészeti fejlesztésekről szól, hanem a szellemi és közösségi építkezésről is. Az egykori iparváros hangulatát ez a két esemény mára alaposan megváltoztatta, az anno kicsit zárt alvó városból nyitott, sokszínű, érdeklődő gazdag kulturális élettel rendelkező modern kisváros lett. Sok szempontból a találkozások a barátság és a szeretet városa. Míg a Battai Napok a helybéliek számára nyújt elsősorban találkozási lehetőséget, addig a Summerfest szélesre tárt ajtóján a nagyvilág érkezik meg a mi kicsiny városunkban immár közel 110 országból. Néptánc szempontjából amolyan Wimbledon lettünk, amely település szintén nagyon kicsi, de mégis, akik teniszeznek, vagy akik rajonganak a teniszért a világ egyik legjelentősebb városaként gondolnak rá, és minden álmuk az, hogy eljussanak oda.

Ugyanilyen álom Százhalombatta és a Summerfest a külföldi együttesek számára! Kicsit csodálkoztunk, amikor Hawaii szigetéről hozzánk vágytak eljönni a táncosok, holott minden ember álma hogy egyszer eljusson pont hozzájuk. És mégis: ők Százhalombattára akartak jönni. Még a huszonötödik fesztivál is tartalmaz elsőként érkező országokat: Bolívia és Tahiti minden bizonnyal sok szép percet szerez majd a nézőknek. Eltelt negyedszázad, amit kimondani is nagyon nehéz. Köszönetet mondok mindazoknak, akik ebben a hosszú időszakban bármilyen módon részt vettek, szervezték, lebonyolították támogatták a két nagy fesztivált, és gazdagították a város életét, köszönöm a Forrás Néptáncegyüttesnek, hogy 28 éve hűséges és kitartó szervezője a fesztiválnak!

Kívánom Önöknek, hogy a huszonnyolcadik Summerfest során érezzék magukat nagyon jól, legyenek élményekben és találkozásokban gazdag napjaik!

Isten hozta Önöket Százhalombattán!

Vezér Mihály P.hD.
polgármester

 

Fesztiváligazgatói köszöntő

Kedves Vendégeink!

Ez már tényleg nem gyerekjáték! Huszonöt év, az egy negyedszázad, harmad emberöltő! A 25. születésnap még az emberi életben is „álljunk meg egy percre” hiszen ez már tényleg a felnőtt kor kezdete. Mégis huszonöt évesnek lenni a legjobb, mert ez alatt azért csak olyan kis „csitri ficsúr” az ember, e fölött meg már illik komoly egzisztencia felé tartani. Bizony, 1994-ben senki sem gondolta, hogy abból az első rendezvényből bármikor „a Summerfest” lehet. 25 évet nem is lehet nagyon összegezni, vagy ha igen, az nagyon nehéz. Közel 16 ezer külföldi táncossal találkoztunk – így aztán nincs mit csodálkozni azon, ha úton útfélen összefutunk velük, szerte a nagyvilágban. A már javában tartó foci VB kapcsán a minap egy fényképre lettem figyelmes az internetes oldalon, ahol a következő feliratot olvashattam: „Mennyi az esélye annak, hogy Szaranszkban összefutsz egy peruival, aki amúgy 4 éve Budapesten él és Százhalombattán találkoztál vele először? „ A képen egy egykori szerb táncos és egy perui zenész látható, akik szemmel láthatóan maguk sem hitték el, hogy ott találkozhatnak egymással. Aztán a következtetés: "Sumerfest nothing is impossible, Summerfest influenced in making this possible!"- a Summerfestnek semmi sem lehetetlen, sőt, a fesztivál befolyásolja a sorsot, hogy mindez megtörténhessen! És ez valóban így van! Ha csak a néptáncos – tolmács, önkéntes - néptáncos házasságokra, a Magyarországot új hazának választó művészekre, a vendéglátók és a külföldiek között létrejövő határok nélküli családokra, magyar mamákra és papákra gondolok, akkor valóban mindez Százhalombattának köszönhető. Mindez persze ma a jelen, és abban is biztos vagyok, hogy az évek múlásával még nagyobb jelentőséget kap. Pont úgy, mint ahogy annak a most 50 éves olasz férfinak, aki az első Summerfesten ünnepelte 25. születésnapját, és most a gyerekeivel, sőt az unokájával akar ide visszatérni! Itt, az első fesztivál alatt találta meg ugyanis élete szerelmét, a feleségét. (Érdekes, egy faluban laktak, ott ez nem jött létre, itt viszont összekötötték az életüket) Mi is és ők is egy negyedszázadot ünneplünk, ami itt kezdődött el a szemünk láttára. A tény hogy városunk a befogadás és az elfogadás fellegvára, egy kedves kisváros ahova a világ minden részéből szívesen érkeznek, ez bizony nagyon nagy eredmény! A külföldiek által tartott tükörben mi is jobban láthatjuk magunkat, közvetlen visszajelzést kapunk arról, hogy kik és milyenek vagyunk magyarként, százhalombattaiként!

2018 a családok éve. Azt gondolom, kevés nagyobb család van, mint a Summerfest nagy családja, hiszen a rendező Forrás Néptáncegyüttes önmagában már egy nagycsalád. Az eddigi résztvevő tizenhatezer külföldi, a szintén többezres hazai résztvevők köre, a vendéglátó családok, az önkéntesek bizony mindannyian családi kötelékben állnak egymással! A családok éve éppen ezért kiemelkedő jelentőségű számunkra!

Az idei fesztivál számos meglepetést és újítást tartalmaz, amelyet a programfüzetből láthatnak: lesznek először nálunk járók, vagy éppenséggel negyedszer visszatérők, fantasztikus koncertek, események, találkozások, örömök és reméljük feledhetetlen élmények! Kívánom, hogy mindenki találja meg azt amit és akit keres, legyen ez a huszonötödik az égig érő öröm és könnyes pillanatok ünnepe!

 

Szigetvári József

fesztivál igazgató

« vissza a főoldalra

Közlemény, biztonsági intézkedések

A fesztivál az érvényes jogszabályok értelmében 
védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

Jegyvásárlás

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 13. Nyitóceremónia: Mestermunka - Forrás Néptáncegyüttes Független Színház  - belépőjegy: 1.500 Ft
augusztus 14. Táncpanoráma I. Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 30 éves jubileumi gálaműsora - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 15. Táncpanroáma II. Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület gálaműsora  - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 16. Csík Zenekar - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 16. Cimbaliband - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 17. Ásó, kapa, nagyharang Mennyegző a Kárpát-medencében 6 hazai néptáncegyüttes közreműködésével - Kápolnásnyék Csajághy Laura Szabadtéri Színpad - belépőjegy: 2.000 Ft
augusztus 18. Ferenczi György és a Racka Jam, Romengo -  ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 19. Palya Bea - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 19. Alex Torres - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 21. Zárócremónia: Urban Verbunk , RitMusa Zenekar - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 23-tól, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.) valamint az Ásó, kapa, nagyharang című előadásra Kápolnásnyéken.

A fesztivál támogatói