HU EN ES

Százhalombatta

Köszöntjük Önöket Magyarország dunántúli tájegységének közel húszezer lakosú, dinamikusan fejlődő fiatal városában, Százhalombattán, mely 20 km-re délre fekszik a fővárostól, Budapesttől. Várossá nyilvánításának évében, 1970-ben 7742 személy élt itt, a lélekszám negyed század leforgása alatt majdnem háromszorosára nőtt.

 A város gyors fejlődését nagymértékben elősegíti az idetelepült két nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű Rt. és a MOL Rt. Dunai Finomító, melyek révén városunk az ország vezető energetikai centrumává vált. Kedvező földrajzi helyzetét a főváros közelségének, valamint a Dunának, mint közlekedési útvonalnak köszönheti. Budapestről és a környező településekről a 6. számú főúton, távolsági autóbusszal, vagy vasúton juthat el hozzánk.

A Duna túlsó partján található Tököl településsel kompjárat köti össze. Az egyes városrészeket: Dunafüredet, a patinás Óvárost, Újvárost és Urbáriumot helyi autóbuszjáratok és kerékpárút kapcsolja össze. Az ősi múltú Óváros mellett a Dunai Finomító és a Dunamenti Erőmű között épült fel a modern városrész, az Újváros. Az egykor önálló üdülőkörzet, Dunafüred, valamint a vasútállomás környékén néhány év alatt felépült, új családi házakból álló tetszetős városrész, az Urbárium az Óvárossal és Újvárossal együttesen képezik városunk egységét.

A közel húszezres közösség jelentős része az Újváros lakótelepén talált otthonra, de a kertvárosi részek jelentősége és lélekszáma egyre nő. Az Óvárosban a magyar nyelvű lakosság mellett az itt letelepedett szerbek kultúrája is meghatározó tényező. A város közelmúltját igen dinamikus városiasodás és infrastrukturális fejlesztés jellemzi. Százhalombattán a négy alapfokú képzést adó általános iskolán túl négy- és nyolcosztályos gimnázium, szakközépiskola és művészeti iskola is működik. Az önkormányzat közel húsz intézményében folyamatosan magas színvonalú oktatási, kulturális, sport és művészeti tevékenység folyik. Az óvodák, iskolák, a múzeum, a könyvtár, a művelődési ház és a nevelési tanácsadó mellett a lakossági szolgáltatásokban kiemelkedő szerepet tölt be a Városi Szabadidő Központ, az Egészségügyi Intézmény, továbbá a Családsegítő és Gondozási Központ is.

A Matrica Múzeum (Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.) tárlataival, a Régészeti Parkjában található halomsírokkal és a folyamatosan bővülő-épülő őskori skanzennel várja az érdeklődőket. A több évtizedes feltárások eredményeként mára már ismertté vált a bronzkori földvár, a Kr. e. 1100 körülre tehető urnamezős kultúra, valamint a Kr. e. VII. századi Hallstatt-kultúra halomsírjai. Városunkban található a Dunántúl egyik legnagyobb, kb. 120 halmot számláló halomsírmezője, területén az 5 hektáron felépült régészeti bemutatóhellyel és őskori faluval, melynek ünnepélyes megnyitására 1996. október 6-án került sor. A régészeti és természeti védettség alatt álló bonzkori-vaskori földvár és halomsírmező kiemelkedő európai és nemzeti emlék. A város műemlék-látnivalói közül figyelemre méltó még a feltárás alatt álló "Matrica" római katonai tábor, a római fürdő, valamint az ikonosztázáról híres XVIII. századi szerb templom.

Százhalombatta a magas szintű kulturális-művelődési tevékenységeken túl, a sport és szabadidős lehetőségek paradicsoma. A szabadidő hasznos eltöltésére szinte százféle lehetőséget biztosít az önkormányzat a városban élők és az idelátogatók számára. Ezen a területen olyan anyagi és intézményi feltételek állnak városunk lakóinak rendelkezésére, melyek kiemelkedőnek mondhatók akár országos összehasonlításban is. A Városi Szabadidő Központ (Százhalombatta, Vasút u. 41.) a hozzá tartozó modern sportcsarnokkal, a nyitott és fedett uszodákkal, nemzetközi méretű küzdőterekkel, teniszpályákkal, stranddal áll a sportolók és sportolni vágyók rendelkezésére. A Szalai János Fedett Uszoda szaunával és kondicionáló lehetőségekkel várja a gyermekeket és felnőtteket. A Százhalombatta Városi Sport Egyesületben szinte minden sportág művelője, a sakktól az evezésen át a küzdősportok legkülönbözőbb válfajáig, sportolási lehetőséghez jut. A Mokány lovas Club Lovastanyája biztosít szálláslehetőséget és kellemes időtöltést a lovaglás szerelmeseinek. A Duna-part és a Bara patak pedig rendszeres telepítésű, gazdag halállománnyal várja a horgászokat.

A Nyári Nemzetközi Néptáncfesztivál (Summerfest) nemcsak Magyarországról, hanem a világ számos országából idevonzza a színvonalas produkciót nyújtó néptáncegyütteseket. A Battai napok őszi rendezvényeit a városi közösségeken kívül a környező települések, illetve testvérvárosaink csapatai és kulturális együttesei is színesítik. Immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg e népszerű és látványos rendezvénysorozatot, melynek keretében a számos zenei rendezvény mellett lovagi tornát, érdekes sport és ügyességi bemutatókat tervezünk. Városunkba várjuk testvérvárosainkat, az olasz Sannazzaro de Burgondit, a lengyel Brzeskot és az erdélyi Szováta küldötteit is.

IDŐUTAZÁS A SZÁZHALMOK FÖLDJÉN

A „43 éves” Százhalombatta

Százhalombatta a Dél-Budai Kistérség meghatározó jelentőségű települése, Budapesttől mintegy 30 km-re fekvő, közel húszezer lakosú fejlett kisváros. Modern ipari város és régészeti lelőhelyekben gazdag település. Fejlett infrastruktúra, jól felszerelt intézményhálózat, alacsony munkanélküliség jellemzi. A városban kimagasló a kulturális és sportélet, sok lehetőség van a szórakozásra, kikapcsolódásra. Megannyi ellentmondás egy mai modern kisvárosban, Magyarországon, Budapest vonzáskörzetében, az új évezred küszöbén. Hogyan lett egy szerb-magyar vegyes lakosú kis Duna-parti faluból közel húszezres ipari város? Az ország minden tájáról érkezett betelepülők hogyan alakították át a helyi társadalmat, kultúrát? Meg lehet-e változtatni egy több évtizedes városképet, mely azt sugallja, hogy Százhalombatta múlt nélküli iparváros? Miért érdemes ellátogatni ide, milyen látnivalók vannak itt?

A város arculata, fekvése csupa kontraszt, sokszínűség. A mai modern ipartelepülésre tekintve szinte hihetetlen, hogy Százhalombatta története 4000 évvel ezelőtti múltba vezet vissza. Kedvező földrajzi helyzetét, védettségét és a táj szépségét kihasználva már az őskorban embercsoportok telepedtek meg itt. A város bővelkedik régészeti emlékekben és feltárásokban. A Dunára csodálatos panorámát nyújtó bronzkori földvár, a római korból származó „Matrica” katonai tábora, a római fürdőmaradvány, valamint a természeti és régészeti védettség alatt álló, több mint 100 halmot számláló Hallstatt-kori halomsírmező mind az elmúlt évezredek történeti emlékei. Az előkerült értékes leletek a „Matrica” Múzeum állandó kiállítását gazdagítják.

A „Matrica” Múzeum (ejtsd: mátrika) a település római kori nevét viseli. A Kr. u. I–III. században a mai Dunafüreden állt MATRICA katonai tábora és polgári települése. A középkorban itt volt Báté falu, melynek Árpád-kori templomát a közelmúlt ásatásai hozták napvilágra. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt városi múzeum, ma európai hírű, mely  1987 óta fogadja a látogatókat. Ahol a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik. A Múzeum épülete a Múzeum fennállásának 20 éves évfordulójára Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával megvalósított teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott. Belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. A Múzeum, a gyönyörűen felújított műemlék jellegű épületben újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás bemutatja a város több tízezer éves múltjából. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások, előadások, koncertek, múzeumpedagógiai órák és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Nyári időszakban a Múzeum udvarában előadóestek, koncertek kerülnek bemutatásra.

A „Matrica” Múzeum és Régészeti Park a százhalombattai Önkormányzat fenntartásában működik. Munkáját a „Százhalom” Alapítvány, a Banner Alapítvány és a „Matrica” Múzeum Baráti Köre támogatja. A Múzeum elnyerte az „Év múzeuma 1997” kitüntető címet, a város pedig 1999-ben a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést. 2004-ben Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívája részére. 2010-ben a „Matrica” Múzeum a felújított és kibővített épületben kialakított, magas színvonalú, látogatóbarát, interaktív állandó kiállítással nyerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának szakmai elismerését.

A „Matrica” Múzeum egész évben hétfő kivételével naponta 10-17 óráig várja a látogatókat.

A Régészeti Park 1996-ban nyitotta meg kapuit, létesítésének ötlete nem új keletű és nem egyedüli, százhalombattai megvalósítása azonban egyedülálló. A közelmúltban fiatalon elhunyt Dr. Poroszlai Ildikó alapította meg Magyarországon elsőként a már a kezdetektől sikeresen működő Parkot. Az őskori szabadtéri múzeumban 4 hektár területen épülnek a bronzkorból, vaskorból feltárt házak kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói. Mindehhez környezeti rekonstrukció társul, folyamatos a későbronzkori-koravaskori növényfajok visszatelepítése. A „százhalmok” (a mai Óváros fölött található vaskori temetkezési hely) az előkelők sírkamráit rejtik. A halomsírmező déli részén a 115. számú nagy halom alatt Holport Ágnes régész tárta fel azt a szenzációs építészeti leletet – 2700 éves, tölgyfából épített folyosós sírkamrát –, amelyet eredeti helyén „in-situ” tekinthet meg az érdeklődő. A halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film mutatja be a korszak temetési szertartását. A Park területén az Európában is egyedülálló feltárt halomsírt 1998 áprilisában Göncz Árpád köztársasági elnök adta át a nagyközönségnek. A Park országos és nemzetközi szinten számos szakmai sikert és elismerést mondhat magáénak. A kísérleti régészet terén, Magyarországon elsőként komoly szakmai eredményeket ért el.

A Parkban a halmok között megelevenedik az egykori környezet, az őskori élet. A folyamatosan épülő Park ma már sok lehetőséget nyújt a természetet kedvelő, a történelem és a régészet iránt érdeklődő gyermekeknek, felnőtteknek. Az őskori kézműves technikákat élvezettel gyakorolhatják a látogatók, miközben korabeli lepényt, régi korok receptjei szerint készült ételeket kóstolhatnak.

A kísérleti régészeti tevékenység és a változatos programok szervezése, lebonyolítása múzeumi szakemberek irányításával folyik (halomrekonstrukció, őskori épületek és a környezet rekonstrukciója, szabadtéri színházi előadások, kísérleti régészeti oktatás, textil- és gabonakísérlet, családi napok, őskori kézműves technikák oktatása, bemutatása stb.). 
A Régészeti Park jelenleg április 1-jétől október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig várja az egyéni és csoportos látogatókat gazdag programajánlatokkal és szolgáltatásokkal.

Százhalombattán változatosak a közművelődés színterei is. A kulturális programok gazdája a Barátság Művelődési Központ: filmvetítésekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal áll a látogatók rendelkezésére, s otthont ad többek között a nívódíjas Forrás Néptáncegyüttesnek is. Az együttesben ma több mint 500 fiatal ismerkedik a legszebb magyar táncokkal. A település az utóbbi években több kulturális programot honosított meg: Ilyen például a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, mely minden évben augusztus 12–21. között kerül megrendezésre. A rendezvény több ezer embernek (kicsiknek és nagyoknak) nyújt értékes kikapcsolódási lehetőséget.
A fesztivál főbb elemei: nyitó, záró ceremónia, fesztiválklub, népek bálja, táncpanorámák, nemzetközi játszóház, kis éji zene, főtéri sokadalom, népművészeti vásár stb.

Júniusban a többnapos Ifjúsági Fesztivál a fiataloknak biztosít kikapcsolódást.

A háromnapos Battai Napok rendezvénye színes programokkal, vidám forgatagával várja évről évre az érdeklődőket.

Novemberben nemzetközi Fúvós és Kórusfesztivál zajlik a Barátság Kulturális Központban.
A Városi Szabadidő Központ nyitott és fedett sportpályákkal, új uszodákkal, szaunával és stranddal nyújt helyi sportolási és szabadidős lehetőséget a kikapcsolódni vágyóknak.

A turisták a Százhalombatta központjában található 128 férőhelyes, háromcsillagos Hotel Trainingben szállhatnak meg. A szállodában konferenciákat, tréningeket szerveznek szakembereknek, sportolóknak. A vendégek kényelmét biztosítják a wellness szolgáltatásai.

Számos étterem, utazási iroda, pénzintézet és nem utolsó sorban a város lakóinak vendégszeretete fogadja a település vendégeit.

A város más látnivalókat is tartogat még. Az óvárosi XVIII. századi szerb templom, belső ikonosztázának különlegessége a szentendreiével vetekszik. A szerb templomhoz közel található az óvárosi Szent László katolikus templom, mely 2010-ben ünnepli 100 éves évfordulóját.

A Szent István teret díszíti a Makovecz Imre által tervezett Szent István katolikus templom, valamint a Finta József építész tervei alapján készült református templom.

A millennium évének az Önkormányzat köztéri műalkotásokkal állított emléket. Ezek egyike Szabolcs Péter szobrászművész monumentális Szent István-szobra. A teret hangulatos pihenő- és találkozóhellyé varázsolja a Díszkút, mely Szerdahelyi Károly és Németh János munkája.

2010-ben a város 40 évfordulójának évében a város főtere új arculatot kap. Százhalombatta főtere ősztől igazi mediterrán hangulatú pihenő és találkozóhely lesz.

Százhalombatta a konferenciaturizmus új szereplője a magyarországi palettán.

A város szívében a közelmúltban készült el egy 2200 négyzetméteres rendezvény-és konferenciaközpont, amely egyaránt alkalmas szakmai tanácskozások, kiállítások, esküvők és exkluzív partik megrendezésére. Táncházként is funkcionál, itt kap helyet a Pesovár Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes.

Százhalombatta több tíz ezeréves múltjával mindig megújuló arculatával, vendégszeretetével várja és visszavárja látogatóit!

A város programjairól tájékozódhat:

www.battanet.hu

www.matricamuzeum.hu

 

LEGYEN A VENDÉGÜNK SZÁZHALOMBATTÁN!

RÉGÉSZETI PARK
A 2700 ÉVES HALOMSÍR

A városban található Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, amelyben a bronzkorból és vaskorból feltárt házak, kemencék, melléképületek hiteles másolatai láthatók. A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” egyikét a helyszínen mutatjuk be.
Hazánk első őskori szabadtéri múzeuma 1996 őszén nyitotta meg kapuit. A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” között a bronzkorból, vaskorból származó házak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek.
A Park élő múzeum a vitrinbe zárt világ helyett itt megelevenedik a múlt, a látogató bepillanthat az őskori élet hétköznapjaiba, diákok, felnőttek, családok szakavatott foglalkozásvezetőkkel rendhagyó történelemórákon vehetnek részt.
A Kr. e. 7-6. századból származó halmok alatt a Hallstatt kultúra előkelőségei nyugszanak, akiket haláluk után máglyán elégettek. A hamvakat urnákba vagy előre megépített sírkamrába helyezték. A szenzációs építészeti leletet, a legépebben maradt halomsírt – 115. számú – a helyszínen, „in situ” mutatatjuk be. A látogató a halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével egy addig soha nem látott világgal, a korszak temetési szertartásával ismerkedhet meg.
A látogatókat változatos programokkal, rendezvényekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, bemutatókkal, családi napokkal, előadásokkal, viselettörténeti bemutatóval, nyári életmódtáborokkal, korabeli étel- és lepénykóstolóval várjuk.

ÓVÁROSI SZERB TEMPLOM ÉS MÚZEUM

1750-ben épült a görögkeleti ortodox szerb templom bronzborítású ívelt barokk toronysisakkal. A műemlék jellegű épület megjelenése, belső berendezése a szerb kultúra hagyományit őrzi.

FŐTÉR NEVEZETESSÉGEI
TEMPLOMOK

A város főtere a modern városközpont kialakításnak egyik jól sikerült példája. Százhalombatta egyik jelképe lett az új, Szent István tiszteletére felszentelt Római katolikus templom, amit-iskolát teremtő organikus stílusában, Makovecz Imre tervezett.
A Református templom terveit Finta József Kossuth-díjas építész készítette 1996-ban. Az alapkövet 1998. március 29-én helyezték el. Az építész a parókia, az ifjúsági és gyülekezeti terem fölé helyezte. Ezáltal lett a templom bástyaszerű, zömök arányú, erőt sugárzó a kis mérete ellenére.
Mindkét templom vegyíti a klasszikus építészeti elemeket a modern megoldásokkal. Látványos belső tereiknek, kiváló akusztikájuknak és a helyi egyházfőknek köszönhetően számos komolyzenei és kórusprogramnak adnak otthont.
A Szent István teret hangulatos pihenő- és találkozóhellyé varázsolja a Díszkút, mely Németh János szobrászművész és Szerdahelyi Károly főépítész munkája.
A Millennium évének az önkormányzat köztéri műalkotásokkal állított emléket. Ezek egyike Szabolcs Péter szobrászművész monumentális Szent István szobra.

BARÁTSÁG KULTURÁLIS KÖZPONT

A közművelődési lehetőségek is változatosak Százhalombattán. A kulturális programok gazdája a Barátság Művelődési Központ. Épületegyüttesében kapott helyet a Hamvas Béla Városi Könyvtár, a hozzá tartozó Internet Központ A könyvtár 80.000 darabos könyv- és video állománya a környékből is számos látogatót, olvasót vonz.
Itt található még a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttest működtető Magyarok Öröksége Alapítvány. Időszaki képzőművészeti kiállításai, színházi előadásai, a koncertek és a kiváló technikai felszereltségű mozi igen népszerűek. A központban 400 fő befogadására alkalmas színházterem is működik.

SZABADIDŐ KÖZPONT

A Városi Szabadidő Központban a „Nemzeti Sportváros” címmel büszkélkedő Százhalombatta a sportolásra és a szabadidő hasznos eltöltésére a lehetőségek tárházát kínálja. Itt található a hazai és nemzetközi mérkőzéseknek is helyet adó fedett sportcsarnok, amely 1200 néző befogadására alkalmas, valamint a többhektáros területű Városi Strand is. Közvetlenül a sportcsarnok mellett a labdarúgó stadion, szintén 1200 néző számára biztosít ülőhelyet. Ezen kívül kondicionáló terem, füves edzőpályák, fedett és szabadtéri salakos teniszpályák, valamint sportlőtér, várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat.

A városközpontban található a Kiss László és a Szalai János fedett új uszoda komplexum, amelyek várják az úszás szerelmeseit.

HOTEL TRAINING SZÁLLODA

Százhalombatta városközpontjában található. Budapesttől alig 20 kilométerre fekvő településünk gyorsan és könnyen megközelíthető az M6-os autópályán, a 6-os főúton, tömegközlekedéssel, vagy akár hajóval is.
Háromcsillagos szállodánk ideális helyszínt biztosít az egyéni kikapcsolódáshoz éppúgy, mint családi ünnepekhez, cégek, vállalkozások rendezvényeihez, konferenciákhoz.  A közelmúltban felújított Hotel Training 62 szobával – köztük 12 apartman – áll kedves vendégeink rendelkezésére. A hotelhez igényesen kialakított étterem és hangulatos terasz tartozik, a felfrissülést, pedig kényeztető wellness részlegünk biztosítja. Szállodánk személyzete mindent megtesz azért, hogy élményekben gazdag, zavartalan pihenést biztosítson vendégeink számára.

RENDEZVÉNY- ÉS KONFERENCIAKÖZPONT

A város szívében a közelmúltban készült el egy 2200 négyzetméteres rendezvény-és konferenciaközpont, amely egyaránt alkalmas szakmai tanácskozások, kiállítások, esküvők és exkluzív partik megrendezésére. Táncházként is funkcionál, itt kap helyet a Pesovár Alapfokú Művészeti Iskola és a Forrás Néptáncegyüttes.
2010-ben a város 40 évfordulójának évében a város főtere új arculatot kap. Százhalombatta főtere ősztől igazi mediterrán hangulatú pihenő és találkozóhely lesz.

Információ:
www.battanet.hu
www.matricamuzeum.hu
www.hoteltraining.hu

LEGYENEK A VENDÉGEINK!

KELLEMES IDŐTÖLTÉS KÍVÁNUNK!

„MATRICA” MÚZEUM

A százhalombattai Önkormányzat által fenntartott „Matrica” Múzeum 1987 óta fogadja a látogatókat. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt városi múzeum ma európai hírű, ahol a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik.

A múzeum a település római kori nevét viseli „Matrica” (ejtsd:mátrika) a Kr. u. I-IV. században 300 évig virágzó település volt. A múzeum épületének felújítása, a város önkormányzatának a támogatásával, 2007-ben fejeződött be. A teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott, amely belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. A gyönyörűen felújított műemlék jellegű épületben a Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás ízelítőt ad a város több tízezer éves múltjából.

A Múzeumban évente számos időszaki kiállítás, előadás, koncert, múzeumpedagógiai óra és kézműves-foglalkozás várja a látogatókat. Nyári időszakban, a Múzeum udvarában előadóestek, koncertek kerülnek bemutatásra.

Az itt folyó kiváló szakmai és múzeumpedagógiai munkáért a múzeum több szakmai elismerést és kitüntetést is kapott már. 1998-ban elnyertük „Év Múzeuma 1997” kitüntető címet, melyre a legbüszkébbek vagyunk. 1999-ben a város a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést kapta meg. 2004-ben pedig Pest Megye Önkormányzata „Pest Megyéért Emlékérmet” adományozott a „Matrica” Múzeum kollektívája részére.

2010-ben a „Matrica” Múzeum a felújított és kibővített épületben kialakított, magas színvonalú, látogatóbarát, interaktív állandó kiállítással nyerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának szakmai elismerését.
             

2440. Százhalombatta, Gesztenyés út. 1-3.
Tel: (06-23) 354-591, (06-23) 540-070, (06-23) 359-848
Fax: (06-23) 540-069
E-mail: info@matricamuzeum.hu
Internet cím: www.matricamuzeum.hu

Programjainkról, aktualitásokról honlapunkon folyamatosan tájékozódhat!

Nyitva tartás:

Egész évben hétfő kivételével naponta 10-17óráig

RÉGÉSZETI PARK

Hazánk első őskori szabadtéri múzeuma 1996 őszén nyitotta meg kapuit. Az egyedülálló kezdeményezést a „Matrica” Múzeum a helyi Önkormányzat anyagi támogatásával hozta létre. A településnek nevet adó 2700 éves „százhalmok” között a bronzkorból, vaskorból származó házak, kemencék, melléképületek hiteles rekonstrukciói épülnek. 

A Park élő múzeum a vitrinbe zárt világ helyett itt megelevenedik a múlt, a látogató bepillanthat az őskori élet hétköznapjaiba, diákok, felnőttek, családok szakavatott foglalkozásvezetőkkel rendhagyó történelemórákon vehetnek részt. Elidőzhetnek a bronz- és vaskori házak, melléképületek, kemencék hiteles rekonstrukciói között.

A Kr. e. 7-6. századból származó halmok alatt a Hallstatt kultúra előkelőségei nyugszanak, akiket haláluk után máglyán elégettek. A hamvakat urnákba vagy előre megépített sírkamrába helyezték. A halomsírmező déli részén szenzációs építészeti leletet, a legépebben maradt halomsírt – 115. számú – a helyszínen, „in situ” mutatatjuk be. A látogató a halomsírban hang- és fényeffektusokkal kísért többnyelvű ismeretterjesztő film segítségével egy addig soha nem látott világgal, a korszak temetési szertartásával ismerkedhet meg.

A látogatókat változatos programokkal, rendezvényekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, bemutatókkal, családi napokkal, előadásokkal, viselettörténeti bemutatóval, nyári életmódtáborokkal, korabeli étel- és lepénykóstolóval várjuk.

A történelmet, régészetet kedvelőket természetes őskori környezetben fogadjuk gazdag ajánlatainkkal és szolgáltatásainkkal.

Bejelentkezés, illetve szolgáltatások megrendelése a „Matrica” Múzeumban az alábbi címeken és telefonszámokon.

2440 Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.
Tel: (06-23) 350-537
E-mail: info@matricamuzeum.hu
Internet cím: www.matricamuzeum.hu

Nyitva tartás:

Április 1-jétől október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Információ: DOBOS ÁGNES - Matrica" Múzeum
Tel: + 36 (30) 9966-045, +36 23- 354-591, Fax.: (23) 540-069 E-mail: agnesdobos@matricamuzeum.hu, Web: www.matricamuzeum.hu

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek kaphatók a Barátság Kulturális Központban

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

Bérlet: ELŐVÉTELBEN 15.000 Ft július 15 -ig vásárolható meg.
Július 16-tól a bérlet 20.000 Ft. 

Napijegy elővételben: 3500 Ft az előadás napján 5.000 Ft. 
A bérletek és jegyek a BKK pénztárában vásárolhatók meg a pénztár nyitvatartási idejében! Július 25-től a pénztár minden nap nyitva tart.

2024.augusztus 13. 19.00.
Gózon Gyula Színház: Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya – komédia című előadás 
A Déryné program előadása.
helyszín: BKK színházterem 
jegyek: 200 Ft

2024.augusztus 14. 19.00.
Rátonyi Róbert Színház : CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ – élő zenekaros nagyoperett
helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.500 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2024. augusztus 16. 19.00
Forrás Néptáncegyüttes Független Színház és a Felhőjárók Társulat előadása: Ég és föld között című előadás 
helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.500 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2024. augusztus 17. 19.00
A 100 tagú cigányzenekar CSAK ITT CSAK MOST koncertje
helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.500 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2024. augusztus 18. 19.00
Fitos Dezső Társulat: Tántorgók című előadás 
helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.500 Ft az előadás napján 5.000 Ft

2024. augusztus 19. 19.00
Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület: Doja, a cigánytündér című előadás
A Déryné program előadása.
helyszín: BKK színházterem 
jegyek: 200 Ft

2024. augusztus 20. 19.00 
XXXI. SUMMERFEST Nemzetközi Néptáncgála a fesztiválon részt vevő külföldi együttesek részvételével 
Az előadás ingyenes, de helyre szóló regisztrációs jegy váltáshoz kötött!

2024. augusztus 21. 19.00
Duna Művészegyüttes Apák és fiak című előadás
helyszín: BKK színházterem 
elővételben: 3.500 Ft az előadás napján 5.000 Ft


Fesztiválklub
augusztus 16: DJ Willcox WHITE PARTY 
augusztus 17: Dj Bredák dancing Queen retro party 
augusztus 18: DJ Szecsei JELMEZBÁL 
augusztus 19: DJ Bredák SUMMER NIGHT PUCC PARTY 
minden éjjel nemzetközi táncház a Folk Kocsmában!

Fesztiválklub belépőjegy: Az adott estére megjelölt tematikus estnek megfelelő öltözetben 1500 Ft, a megjelölt öltözet nélkül: 2500 Ft belépők a kapuban válthatók.
Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 25-től, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
 

« vissza a főoldalra

A fesztivál támogatói