HU EN ES

Forrás Néptáncegyüttes

A Summerfest szervezője a 30 éves FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

 

A Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult Érden, majd 1985-től helyezte át székhelyét Százhalombattára, ahol a Barátság Művelődési Központban (ma Barátság Kulturális Központ) működött. 1991-ben jött létre a Magyarok Öröksége Alapítvány azzal a céllal, hogy az együttes működési hátterét biztosítsa. Az elmúlt évtizedekben az együttes meghatározó művészeti közössége lett a városnak, amely az iparvárosi környezet ellenére képes volt meghonosítani a néptáncot és a népművészetet. Az alapítvány kuratóriuma 2003-ban önálló művészeti iskolát hozott létre a város segítségével (Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola) amelynek Százhalombattán, Érden, Diósdon és Tárnokon közel ötszáz növendéke van 6 éves kortól 18 éves korig, biztosítva a Forrás Néptáncegyüttes utánpótlását. 2010 óta Százhalombatta Város Önkormányzatának köszönhetően az együttes önálló székházban, a Táncházban működik, amely országosan egyedülálló épület és intézmény. A Forrás Néptáncegyüttes repertoárján a Kárpát-medencei magyarság táncai mellett nagyon fontos szerepet kap a szülőföld – a hazai tájegység – a Mezőföld hagyományainak megtartása és bemutatása.

Az együttes 1994-ben szerezte meg az akkor legmagasabb minősítési fokozatot (Arany I.), majd hét alkalommal védte meg a Martin György Néptáncszövetség minősítési rendszerében a KIVÁLÓ minősítési fokozatot. Munkásságával elnyerte a Pest Megye Kultúrájáért, a Pest Megye Népművészetéért, a Százhalombatta Kultúrájáért díjat, tagjai közül hárman birtokolják a Százhalombatta Kultúrájáért elismerést.

2013-ban Szigetvári Józsefet Balog Zoltán miniszter úr Lukács Móric-díjjal tüntette ki. 2014. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Forrás Néptáncegyüttes Csokonai-díjat kapott.

Az elmúlt években 45 országban képviselte az együttes Magyarországot, Európán kívül Amerikában, Egyiptomban négyszer, Mexikóban, Argentínában, Japánban (Folkloriada 2000), Tajvanon, Venezuelában, Uruguayban, valamint Dél-Koreában a 2012-ben megrendezett Folkloriadan a Hungarica Nemzeti Táncegyüttesben hét forrásos táncos kapott meghívást.

1994 óta szervezi a Forrás a legjelentősebb hazai nemzetközi folklórfesztivált (Summerfest), amelyen minden évben közel húsz ország vesz részt a világ minden részéből. 

A Forrás 2014-ben és 2015-ben rendkívül sikeres éveket tudhatott magáénak: hetedik alkalommal nyerte el a KIVÁLÓ minősítést Levelek című előadásával, a november 15-én Százhalombattán megrendezett Minősítő Fesztiválon. Mindemellett a XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon első helyezést ért el 2015 májusában, valamint ősszel Kínában képviselhette Magyarországot.

2016-ban az országban legmagasabb pontszámmal 146,5 ponttal minősült a Forrás Néptáncegyüttes.

Nagy büszkeség számunkra, hogy munkatársaink között tudhatjuk a fiatal forrásos néptáncpedagógus hivatást választó táncosokat, Sikentáncz Szilvesztert, a Magyar Állami Népi Együttes egykori táncosát, Kaszai Lilit és Fundák Kristófot, a Fölszállott a páva szólótánc kategóriájának győzteseit.

Az együttes munkáját az állandó útkeresés, a megújulás lehetőségének kutatása jellemzi: így találkoztunk Horváth Zsófiával, a kiváló koreográfussal, akinek munkája által megismerkedtünk a táncszínházi műfajjal. Kiemelkedő sikert a Levelek című színházi előadásunk jelentett, amelyet a Művészetek Palotájában és a Hagyományok Házában is bemutathattunk.

Az együttes fenntartó támogatója: Százhalombatta Város Önkormányzata.

Tánckarvezetők: Zsille Dóra és Nagy Péter Gábor

Alapító- együttes- és művészeti igazgató: Szigetvári József

http://forrasneptanc.hu

« vissza a főoldalra

Közlemény, biztonsági intézkedések

A fesztivál az érvényes jogszabályok értelmében 
védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

Jegyvásárlás

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 13. Nyitóceremónia: Mestermunka - Forrás Néptáncegyüttes Független Színház  - belépőjegy: 1.500 Ft
augusztus 14. Táncpanoráma I. Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 30 éves jubileumi gálaműsora - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 15. Táncpanroáma II. Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület gálaműsora  - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 16. Csík Zenekar - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 16. Cimbaliband - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 17. Ásó, kapa, nagyharang Mennyegző a Kárpát-medencében 6 hazai néptáncegyüttes közreműködésével - Kápolnásnyék Csajághy Laura Szabadtéri Színpad - belépőjegy: 2.000 Ft
augusztus 18. Ferenczi György és a Racka Jam, Romengo -  ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 19. Palya Bea - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 19. Alex Torres - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 21. Zárócremónia: Urban Verbunk , RitMusa Zenekar - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 23-tól, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.) valamint az Ásó, kapa, nagyharang című előadásra Kápolnásnyéken.

A fesztivál támogatói