HU EN ES

Forrás Néptáncegyüttes

A Summerfest szervezője a 37 éves FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

A Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult Érden, majd 1985-től helyezte át székhelyét Százhalombattára, ahol a Barátság Művelődési Központban (ma Barátság Kulturális Központ) működött. 1991-ben jött létre a Magyarok Öröksége Alapítvány azzal a céllal, hogy az együttes működési hátterét biztosítsa. Az elmúlt évtizedekben az együttes meghatározó művészeti közössége lett a városnak, amely az iparvárosi környezet ellenére képes volt meghonosítani a néptáncot és a népművészetet. Az alapítvány kuratóriuma 2003-ban önálló művészeti iskolát hozott létre: Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néven.

Az együttes  1994-ben szerezte meg az akkor legmagasabb minősítési fokozatot (arany I.), majd kilenc alkalommal védte meg a Martin György Néptáncszövetség minősítési rendszerében a KIVÁLÓ minősítési fokozatot. Munkásságával elnyerte a Pest Megye Kultúrájáért, a Pest Megye Népművészetéért, a Százhalombatta Kultúrájáért díjat.

2013-ban Szigetvári Józsefet Balog Zoltán miniszter úr Lukács Móric-díjjal tüntette ki, majd 2018-ban megkapta a BonisBona a Nemzet Tehetségeiért díjat is.

2014. január 22-én a Magyar Kultúra Napján a Forrás Néptáncegyüttes Csokonai-díjat kapott. 1994 óta szervezi a Forrás a legjelentősebb hazai nemzetközi folklórfesztivált (Summerfest), amelyen minden évben közel húsz ország vesz részt a világ minden részéből.

2020-ban a Forrás új néven folytatta munkáját: immár Független Színházként működik.

2021-ben az együttes művészeti vezetése megváltozott: a művészeti vezetők: Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla, a társművészeti vezetők: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili lettek.

A Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Sági Susann, aki a legendás első generáció táncosa volt.

2022-ben a Forrás tizedik alkalommal szerezte meg a KIVÁLÓ minősítést, háromszoros Martin Nívódíjas együttes. Működése során 45 országban népszerűsítette a magyar népművészetet, ötször járt az együttes Mexikóban és Kínában, számtalan dél amerikai országba látogatott, bemutatkozott Tajvanon, Kazahsztánban és Európa szinte valamennyi országában.

2022-ben a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház felvételt nyert hazánk legnagyobb színházi szövetségébe a Magyar Teátrumi Társaságba, amely az amatőr néptáncegyüttesek között példa nélküli.

Az együttes fenntartó támogatója: Százhalombatta Város Önkormányzata.

Alapító, együttes- és művészeti igazgató: Szigetvári József, aki 2021-ben a Magyar Kultúra Lovagja valamint Bessenyei György állami díjas lett, és 2022. március 15-én átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet.

http://forrasneptanc.hu

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek kaphatók 2022.07.19-től a Barátság Kulturális Központban

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 14.
KOLOZSVÁRI PIACTÉREN - MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 15.
TAVEN BAXTALE! - FITOS DEZSŐ TÁRSULAT
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 16.
FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES FÜGGETLEN SZÍNHÁZ ÉS 300 TÁNCOS:
MENYEGZŐ – ÁSÓ, KAPA, NAGYHARANG
elővételben: 1000 Ft a napján 2000 Ft

augusztus 17.
SZERELMÜNK KALOTASZEG - DUNA MŰVÉSZEGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 18.
RÓZSA STORY - URBAN VERBUNK
elővételben: 1 000 Ft a napján 2 000 Ft

augusztus 19.
CARMINA BURANA - SZEGEDI KORTÁRS BALETT
elővételben: 500 Ft a napján 1 500 Ft

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 19-től, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
 

« vissza a főoldalra

A fesztivál támogatói