HU EN ES

Muharay Elemér Népművészeti Szövetség

„...életünk átalakítására, új és maradandó életforma kialakítására, a nemzet újjászületésére a múlt befogadása nélkül nincs reményünk.” Muharay Elemér: Hagyományunk, műveltségünk, életünk. 1942.

Hitvallásunk:
A hagyomány továbbélésének és a népművészettel foglalkozó művészeti csoportok munkájának létfeltétele, hogy szervesen illeszkedjenek napjaink kulturális, társadalmi életébe. 
A faluközösségek összetartó erejét legjobban a gyökerek, a helyi szokásrend, a helyi folklór, a népművészet századok alatt szinte észrevétlenül kialakult törvényei alakítják. Az ünnepi és hétköznapi élet szokásai, a népviseletek, a használati és berendezési tárgyak, a dalok és a táncok éppúgy jellemzői egy tájnak, mint a természeti környezet vagy az építészeti arculat

Célunk a tánc-, zene-, és szokáshagyományok megőrzése és átörökítése. Arra törekszünk, hogy a hagyomány ne csak színpadi mozgalomként legyen jelen kulturális életünkben, hanem meghatározza egy tágabb közösség, egy település saját kulturális öröksége iránti viszonyát, Olyan hagyományőrző mozgalmat építünk, melynek célja nemcsak a hagyományok színpadra állítása, hanem mindazoknak a tradícióknak a megismerése, ápolása és terjesztése, melyek az egészséges közösségek, a társadalmak összetartói szerte a világon.

Résztvevő együttesek:

Tördemic Néptáncegyüttes, Badacsonytördemic

Az együttes 2009-ben azzal a szándékkal alakult, hogy Badacsony-Tapolca térségét képviselje az itt toborzott fiatalok segítségével, és hitelesen tolmácsolja a vidék tánchagyományait.  Az együttes hagyományőrzőnek vallja magát, hiszen legfőbb küldetésüknek tekintik a saját környezetük: a Bakony és Balaton-felvidék táncainak elsajátítását és annak átörökítését az ifjabb generációk számára.
Badacsonytördemicen közel 100 gyermeket és fiatalt oktatnak.
Számos Bakony Virága díjas, Pajta szólótáncosa díjas táncosunk van és országos, regionális versenyeken is mindig szép eredménnyel szerepel az együttes. Több alkalommal nyertek el kiemelt Arany minősítést.
Büszkék rá, hogy a 2019-es Országos Gyermek Néptáncantológiára meghívást kaptak.
A Fölszállott a Páva című televíziós műsor elődöntőjéig már 2 alkalommal eljutottak: 2016-ban a ,,Kukonyák", 2019-ben pedig „Pörge” gyermek tánccsoportjuk mutatkozott ott be a televízióban.
2019.04.29-én a Tánc Világnapján, MAGYAR REKORDOT állított fel az együttes, a hagyományőrző zöldág-járás szokását,  420 gyermek részvételével elevenítették fel.

Művészeti vezető: Szabó Csaba, Országos Szólótáncverseny különdíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc-díjas néptánc-pedagógus.

Érsekcsanádi Bazsarózsa Néptáncegyüttes

Érsekcsanád község Bács-Kiskun megye délnyugati részén fekszik.
A településen élő idősebb generációk emlékezetében még egyértelműen él, hogy etnikailag a sárközhöz tartoznak. Egyaránt bizonyítják ezt a rokoni kapcsolatok, a szinte azonos népműviselet,  a népszokások, a  zene és a tánc stílus jegyei is közös eredtre utalnak.
Érsekcsanádon 1933-ban, a Gyöngyösbokréta mozgalom idején alakult az első néptánccsoport
Paulini Béla ösztönzése, Csuka Zsigmond rektor úr irányítása alatt, aki lelkes irányítója volt a
csoportnak.
Jelenleg a településnek az ifjúsági és felnőtt együttes mellett gyermek utánpótlás csoportja is
van. A csoportok rendszeresen részt vesznek a helyi, megyei, regionális és országos
fesztiválokon. Európa több országában is bemutathatták már az érsekcsanádi viseleteket,
táncokat, szokásokat.
2018-ban, az érsekcsanádi néptáncegyüttes megalakulásának 85-éves évfordulóján Muharay
Díjban részesültek. 2019-ben, a Hagyományőrző Együttesek országos Minősítésén az együttes kiválóra minősült.

Az együttes vezetői: Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán

Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes

Az együttes 2018-ban ünnepelte fennállásának 80, újjáalakulásának 25. jubileumát. Gencsapáti 2680 fős lakosságával Vas megye legnépesebb faluja. 1943-ban Nagygencs (korábban Gencs, Németgencs) és Gyöngyösapáti (eredetileg Apáti) közigazgatási egyesítéséből keletkezett. A község Szombathelytől északnyugatra, a Gyöngyös patak keleti oldalán terül el.
Táncaik: A gencsi verbunk, söprűtánc, kanásztánc, gencsi csárdás a helyi szellemi kulturális örökség és a Vas Megyei Értéktár része. A Nyugat-Dunántúl verbunkhagyományába szervesen illeszkedő gencsi körverbunk, eszközös táncaink és a csárdás az adatközlők lábán, valamint a gencsi hagyományőrző együttes repertoárjában maradt fenn. Él a néptánckultúra Gencsapátiban, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes szakmai munkájának és átörökítő tevékenységének köszönhetően. 
Többszörösen kiválóan minősültek, szakmai munkájukért elnyerték a Muharay és Csokonai díjat.
Legfőbb céljuk a gencsi és a vasi néptánchagyomány megőrzése, átörökítése és színpadra állítása.

Művészeti vezetők: dr. Györke Eszter- Molnár Péter
Együttes vezető: Varga Albin
Kísérőzenekar: Boglya Népzenei Együttes-zenekarvezető: Földesi Jánosné

Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoportja
Az 1998-ban  alakult együttes célja az, hogy a településen élő székely családokat összetartsa, és a lakosság egy meghatározó arányát kitevő székely nemzetiség kultúráját publikálja. 
A Bokréta néptánc-műhelyben folyó kiemelkedő szakmai munkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az együttes immáron négyszeresen kiválóra minősült. 
A néptánccsoport rendszeres résztvevője a hagyományőrző együttesek néptánc-antológiáinak, a kapolcsi Művészetek völgyének, a Duna-menti Folklórfesztiválnak, a bonyhádi „Bukovinai Találkozások” nemzetközi folklórfesztiválnak és számos más országos jelentőséggel bíró rendezvénynek is. 
A  szövetség együttesi és egyéni teljesítményét elismerő Muharay díjat 2016-ban az együttes, majd 2019-ben az együttes-vezető Herczeg Gábor vehette át.
Ezeket az elismeréseket koronázta meg a 2016. július 16-án, Bátaszéken kapott Sebestyén Ádám díj, melyet a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége adományoz azon hagyományőrző együtteseknek, melyek a bukovinai székely kultúra őrzésében és ápolásában kiemelkedő tevékenységet folytatnak. 
Az együttes több tájegység táncában is járatos, és azokat szívesen is táncolja, azonban a mai napon kizárólag a sajátjukkal, a bukovinai táncok bemutatásával szeretné szórakoztatni a közönséget. 
A hőgyésziek mellett most kakasdi táncosok is szerepelni fognak a műsorban, hiszen Hőgyészen túl a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségét is képviselni kívánják.

Az együttes vezetői: Herczeg Gábor és Herczeg - Magó Marianna

Kapuvár Néptáncegyüttes
 
A Kapuvár Néptáncegyüttes 1989-ben alakult újjá, Molnár Imre Monek vezetésével. Kapuváron 1931., a Gyöngyösbokréta mozgalom kezdete óta folyamatosan működik néptáncegyüttes. Az együttes legfőbb célkitűzése a kapuvári néptánc, népzenei és szokás-hagyományok átörökítése és továbbadása.

Az együttes többszörösen kiválóra minősült hagyományőrző kategóriában, illetve több táncosunk rendelkezik Fülöp Ferenc díjjal.
A színpadi tánc és szokásbemutatók mellett fontosnak tartjuk a népszokások mindennapi megélését.
Az együttes utánpótlását a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola biztosítja.
 
Együttesvezető: Csitei Gábor
Művészeti vezetők: Gálik Gábor, Gálik Klaudia

Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes

Az együttes 25 éve működik, háromszoros kiváló minősítéssel rendelkezik. Az együttes alakulásának célja, hogy a helyi magyar majd cigány hagyományokat gyűjtse, a helyi elismert mesterek hagyatékát őrizze. A csoport számos rangos hazai és külföldi rendezvényen vett részt az elmúlt évek során.
A nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok 2017-ben kerültek fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékére.
.
Az együttes vezetője: Tóth Miklós
Az együttes művészeti vezetői: Andóné Kujbus Nóra és Lőrincz Sándor


 

« vissza a főoldalra

Közlemény, biztonsági intézkedések

A fesztivál az érvényes jogszabályok értelmében 
védettségi igazolvány nélkül látogatható! 

Jegyvásárlás

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 13. Nyitóceremónia: Mestermunka - Forrás Néptáncegyüttes Független Színház  - belépőjegy: 1.500 Ft
augusztus 14. Táncpanoráma I. Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 30 éves jubileumi gálaműsora - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 15. Táncpanroáma II. Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület gálaműsora  - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 16. Csík Zenekar - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 16. Cimbaliband - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 17. Ásó, kapa, nagyharang Mennyegző a Kárpát-medencében 6 hazai néptáncegyüttes közreműködésével - Kápolnásnyék Csajághy Laura Szabadtéri Színpad - belépőjegy: 2.000 Ft
augusztus 18. Ferenczi György és a Racka Jam, Romengo -  ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 19. Palya Bea - elővételben: 2 000 Ft, a helyszínen: 3 500 Ft
augusztus 19. Alex Torres - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges
augusztus 21. Zárócremónia: Urban Verbunk , RitMusa Zenekar - ingyenes megtekinthető, regisztráció szükséges

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 23-tól, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.) valamint az Ásó, kapa, nagyharang című előadásra Kápolnásnyéken.

A fesztivál támogatói