HU EN ES

Kalyi Jag

A Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője.  Zenei stílusuk folyóként árasztja el a világot és a muzsikájuk fogalommá vált. Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma, melyben megálmodta, hogy a saját kultúrájuk (nyelvük) akkor mentődik meg ha roma nyelven fog dalokat énekel és írni . 
Európában elsőként 1978-ban megalapította a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest.
Az együttes híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el.
Több koncert és  lemez szerődést  kaptak.  Ötször körbe járták a világot.
Az együttesnek 12 lemeze jelent meg valamennyi arany és  platina lemez díjat kapott az egyedüli roma banda akinek 2000 óta gyémánt lemez díja is van. Mindenkori kormány állami díjjal ismeri el munkásságukat, a “ Népművészet Ifjú Mesterei” , Nemzeti Kisebbségekért díj, 12 nívó díj, Aranysarkantyús díj, Lovag Kereszt.

A Magyar kormány elismerésein kívül, elnyerték az USA-ban a  World Music Mega Sztárjai díjat, az Európa Parlament Kíváló Művészek díját, az MTVMUSIC   Music televízió Angliában. Töretlen művészeti munkásságukat  folytatják küldetésüket a legeredetibb cigány népzene  és hagyományok nagyköveteiként. Dalaikat rajongók százezrei dúdolják szerte a világon. A világon számtalan muzsikusa játssza és dolgozza fel dalaikat, melyek egyedi „Kalyi Jag” stílusként élnek az emberekben, táncaikat táncház mozgalmakban,  szerte a világon táncolják, az együttest  mára már igazi Hungarikumként ismerik el.
A legendás Kalyi Jag Együttes egy olyan összetéveszthetetlen sajátos stílust alakított ki, mely megkülönbözteti őket az összes többi roma együttestől. Nemcsak a kiváló vokális adottságok, az utánozhatatlan virtuóz hangszeres technikák különböztetik meg őket, hanem a nem mindennapi több tíz éves tapasztalataik a színpadokon.
A Kalyi Jag együttes egy új projekttel indult el a zenei iparban. A Gipsy Gold Sounds felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára. 

Közben elkészítette a Romák őstörténetét  bemutató Musicalt:  Roma Legenda címmel amelynek már az első része központi érettségi tételként is szerepelt a magyar középiskolában. Az Andrea, a Krisztina és az Ilona, a Zsigmond és a Guszti  énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása,  csodás hangulatot teremt. 
Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is, és Sir. Varga Gusztáv az együttes alapítója megalkotta az : Könyörgés címmel az Isten Könyörülj meg Értünk,  melyet  2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt. Mára a pasztorált dalokat a templomokban is énekelik a hívek roma és magyar nyelven.
Kalyi Jag Együttes a legelismertebb és legméltóbb képviselője a roma nemzetiségi kultúrának Magyarországtól Hollywoodig, Sao Paolotól Washingtonig és New Yorktól Tokióig - Indiáig. 

« vissza a főoldalra

Jegyvásárlás

Jegyek kaphatók 2022.07.19-től a Barátság Kulturális Központban

Jegyeket kizárólag az alábbi programokra kell váltani, a többi program, amelyet itt nem tüntetünk fel, ingyenes.

augusztus 14.
KOLOZSVÁRI PIACTÉREN - MAGYAR ÁLLAMI NÉPI EGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 15.
TAVEN BAXTALE! - FITOS DEZSŐ TÁRSULAT
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 16.
FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES FÜGGETLEN SZÍNHÁZ ÉS 300 TÁNCOS:
MENYEGZŐ – ÁSÓ, KAPA, NAGYHARANG
elővételben: 1000 Ft a napján 2000 Ft

augusztus 17.
SZERELMÜNK KALOTASZEG - DUNA MŰVÉSZEGYÜTTES
elővételben: 500 Ft a napján 1500 Ft

augusztus 18.
RÓZSA STORY - URBAN VERBUNK
elővételben: 1 000 Ft a napján 2 000 Ft

augusztus 19.
CARMINA BURANA - SZEGEDI KORTÁRS BALETT
elővételben: 500 Ft a napján 1 500 Ft

Jegyek válthatók a Barátság Kulturális Központ jegypénztárában július 19-től, kedd-péntekig 14 óra és 18 óra között. (Százhalombatta, Szent István tér 5.)
 

« vissza a főoldalra

A fesztivál támogatói