Kiállítások

 

EBRU –A török márványpapír művészet
2014. év óta az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján

augusztus 16.– augusztus 24.: EBRU kiállítás 
helyszín: Szekres József Konferencia és Rendezvényközpont aulája
augusztus 20. 14:00-16:00.: Ebru, márványozás technika a gyakorlatban: Hikmet Barutçugil és Selma Öleş művészek előadása
helyszín: Szekres József Konferencia és Rendezvényközpont aulája

 

Az ebru törökül papírdíszítő művészetet jelent. A számos civilizációnak otthont adó Közép-Ázsiából származik, virágkorát török mesterek alatt élte. Az ebru készítésénél természetes, vízben nem oldódó és zsiradékot nem tartalmazó földfestékeket, rózsaágból és lófarokból készített ecseteket, és kitrét, azaz növényi gyökérből kivont enyvet használunk.

Az ebru készítéséhez a festéket ecsettel, bal kezünk mutatóújjához ütögetve a teknőben levő vízre csepegtetjük. Az így elkészült képet letakarjuk a kiválasztott nagyságú papírral, majd a papírt felemeljük és a teknő szélén kihúzzuk. A víz felszínén alkotott minta átkerül a papírra. Az ebru motívumok alapja a battal mintázat. Itt a víz felszínére csepegtetjük a festéket és formázatlanul hagyjuk. Ezen kívűl ismert még az apály-dagály, a fésűs, a sál, a fülemülefészek, a homokozott vagy szálkás, a hatip, a virágos, a naftás, a spanyol, a duplázott, a kalligrafikus, az aranyozott, a világos és alap nélküli ebru minta. A műalkotást soha nem lehet reprodukálni, minden festmény egyedi és utánozhatatlan, ezért minden ebru-képet megismételhetetlen műalkotásnak tekinthetünk. Az ebrut a a könyvkötészetben használták fedő és belsőborítóként, valamint az  oldalak széleinek díszítéséhez. Napjainkban a mintás és virágos ebruk már önmagukban is megállják a helyüket és bekeretezve önálló műalkotásnak számítanak. Másolhatatlansága miatt régen a hivatalos állami dokumentumokon, parancsleveleken használtak. Az ebruművész az ebrut nemcsak a kezével, hanem az egész lényével készíti. Az ebrunak lélekgyógyító ereje is van, mely a hagyományos török művészet szerelmesei számára elvitathatatlan valóság.

Hikmet Barutçugil

Hikmet Barutçugil 1973-ban, az Isztambuli Állami Szépművészeti Akadémia, Ipari Művészeti Főiskoláján, textil szakon kezdte tanulmányait. A kalligráfia művészettel kapcsolatos munkáinak megkezdését követően felfigyelt az ebru művészetre, a benne rejlő dinamizmusra, ezt követően szinte minden figyelmét erre a művészeti ágra fordította. Az egyetemi évei során kapott művészeti alapképzését a hagyományos művészetekkel egyesítve teljesen új távlatokat nyitott. A hagyományt a múlttal tovább éltetve, a kortárs igényekkel értelmezve a területét különböző irányokba terelte. A márványozást mindig tudományágként látta és fejlesztette, számos, korábban nem ismert ebru készítési módot próbált ki. Saját találmánya Barut néven ismert márványozási
mintával a marványozási irodalomban szerepel. A török ebru művészet bemutatása céljából Törökországon belül, és Törökországon kívül, mintegy 36 országban 120 személyes és 125 közös kiállítást tartott. 195 kurzust és szemináriumot, 126 konferenciát és ebru bemutatót, 6 művészeti terápiát valósított meg, szak cikkeket, köteteket és 42 könyvet írt. Számos híres múzeumban és privát kollekcióban állandó kiállitásokkal részt vesz. A Hikmet Barutçugil az első és egyetlen török művész, aki megkapta a ’BEST OF THE BEST’ 2012 díjat a Art in Action művészeti fesztiválon, amelyet a London School of Economic Sciences szervez. A jövendő generáció oktatása és irányitása számára megalapította az isztambuli “ebru házat”.

Selma Öleş

A Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén 21 éven keresztül dolgozott, és 1999 óta foglalkozik ebru művészettel. Törökországban és külföldön mintegy 30 kiállításon és 2004-2008-as évek között Kultucca Papírvarázs Fesztiválokon török márványpapír művészettel díszvendégként vett részt. Malatya
Önkormányzata által szervezett első ebru versenyen bizottság tagja volt. Részt vett a 2014. évi Malatya Nemzeti Oktatási Hivatal Lifelong Learning, visszafordíthatóságos a környezet oktatás (TrEE) programjában. A Halfer József ’A könyvkötői marványozás’ címü könyvét török nyelvre fordította és a könyvről 2016-ban az istanbuli 6. Nemzetközi Ebru kongresszusban bemutatót tartott. Az Inönü Egyetem, Orvostudományi karon ebrút tanít. Selma Öleş a következőképp vall: A művészet mindennapi gondolkodási mintáktól eltérő és új gondolkodási területtel ajándékoz meg, egy új világot hoz létre. Ahol lehet érezni emberi létünket, létünk élvezetét és lelki világunk megelégedettségevel új érzéseket keltő világ… Az ebru a föld illatát, a föld és az ég színét a víz és lélek egybefolyásával ’a pillanat’ban elragadva jövőre bevezetéséhez és valamennyi ember számára új szellemi sík megteremtéséhez legmegfelelőbb művészet.

 

A kiállítás és bemutató a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Intézettel együttműködve valósul meg

Yunus Emre Török Kulturális Intézet Budapest

A Yunus Emre Alapítvány által létrehozott Yunus Emre Intézet 2009-óta folytatja tevékenységét, Budapesten 2013. szeptember 12-én nyitotta meg kapuit. A 44 országban megalapított, 56 Kulturális Központ célja megismertetni Törökországot, a török nyelvet, irodalmát, történelmét, kultúráját és művészetét, megerősíteni Törökország és a különböző országok közötti barátságot és a kulturális kapcsolatokat. Az emberi értékeket, az emberi szeretetet és a társadalmi megbékélést reprezentáló intézetünk az anatóliai misztikus, Yunus Emre nevét viseli. A kulturális intézetek közvetítésével a világ szinte minden pontján nyelvünk és kultúránk megismertetéséért tevékenykedik. Ezen célkitűzés szem előtt tartásával a budapesti Yunus Emre Intézet csapata számos Törökországot, annak kulturális örökségét és művészetét, valamint a török nyelvet ismertető programot szervez. A Törökország és Magyarország között létrejött erős kötelék mutatja, hogy a török – magyar kapcsolatok barátságon, bizalmon és testvériségen alapulnak. Így az oszmán korban gyökerező, majd ténylegesen a Köztársaság első éveiben kialakuló jó kapcsolat megtartását és a két nép közötti baráti viszony megőrzését a Yunus Emre Intézet fő feladatának tekinti.

Honlap: https://budapeste.yee.org.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/yeebudapeste/

Ünnepi viseletkiállítás

Az idei Summerfest alkalmával a Barátság Kulturális Központ előterében nemzetközi népművészeti kiállítást láthatnak az érdeklődők, melynek keretében minden résztvevő ország egy-egy ünnepi viseletét tekinthetik meg. „Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” (József Attila).

augusztus 12–22.
helyszín: Barátság Kulturális Központ előtere

 

Kakuk Pál
táncművész, táncpedagógus, népi faragó
„Tánc és faragás” című 70. születésnapi kiállítása

„Mi magyarul beszélünk, énekelünk és táncolunk. A népi hagyományokkal tudjuk a magyarságunkat megőrizni és továbbadni. Más nem is volt az életemben, csak a néptánc.”

Díjai, elismerései:

Százhalombatta, Tököl és Ráckeve Kultúráért és Pedagógiai díjai
Táncművészek Szövetsége Nívódíja
Állami Népi Együttes „Örökös” tagja cím
Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai díja

augusztus 12. – szeptember 27.
helyszín: BKK galéria

Sokácok és a busójárás

Fotó- és tárgykiállítás a sokácokról és a busó hagyományokról autentikus népviseletekkel, jelmezekkel és maszkokkal

augusztus 12. – szeptember 27.
helyszín: BKK galéria

 

A fesztivál támogatói
A fesztivál mecénása
A fesztivál szervezője
A fesztivál kiemelt támogatóiBethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A fesztivál főtámogatói
A fesztivál gyémánt fokozatú támogatói
 
A fesztivál arany fokozatú támogatói
A fesztivál ezüst fokozatú támogatói

 
A fesztivál támogatói

A fesztivál médiatámogatói