Egyedi programok

EGYEDI-SAJÁTOS-KIEMELT PROGRAMOK


A KULTÚRA TOLERANCIÁJA, A TOLERANCIA KULTÚRÁJA

A Summerfest rendezvényeinek helyszínei akadálymentesek, a Nyitó- és Záróceremónián jeltolmácsok segítik a siketeket és nagyothallókat.

 

AZ ARANYSZÍV NAPJA

augusztus 17. szombat, 10:30, Barátság Kulturális Központ színházterme

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál kimondatlanul nagyon sokat tett és tesz azért, hogy a szórakoztatás mellett tanítson, és lehetőségei szerint tegyen a társadalmi problémák megoldásáért. Úgy gondoljuk, hogy a fesztivál képes arra, hogy megkülönböztetett figyelmet szenteljen a fiataloknak, az időseknek, és azoknak, akiknek életében vannak problémák, nehézségek. Szeretnénk, ha a fesztivál önfeledt pillanataiba bevonhatnánk fogyatékossággal, kihívással élő embertársainkat. Éppen ezért szeretnénk egy olyan napot, amikor megkülönböztetett figyelmet szentelhetünk nekik.

Augusztus 17-én délelőtt integrált programok sokasága várja az érdeklődőket.

Nem elég tudni arról, hogy vannak olyan embertársaink, akik mások, mint mi, ahhoz, hogy a sajnálat vagy együttérzés helyett sokkal inkább a sorsközösség vállalása, a tisztelet alakuljon ki, közös élményekre van szükség. Nem lehajolni kell hozzájuk, hanem ellenkezőleg: nekünk kell felnőni az ő magasságukhoz, hiszen mindazok a problémák, amelyek a mi életünket nehezítik, őket is érinti. Ugyanakkor nekik sokkal nehezebb, hiszen számos olyan akadállyal kell megküzdeniük, amelyeket az efféle kihívás nélkül élők hírből sem ismernek. Éppen ezért reméljük ettől a naptól, hogy Százhalombattán sok minden megváltozik, hogy a jövőben a sajnálkozó fej-elfordítás helyett a mosolygós kéznyújtó, az ismerkedni akaró, a beszélgetős korszak köszönt be.

Az Aranyszív napján a külföldiek őket köszöntik a színpadról. Különleges élményt nyújt majd a Gördülő Táncegyüttes, melynek tagjai kerekesszékbe kényszerültek, és megmutatják, hogyan lehet a tánc segítségével lábak nélkül két lábon állni. Itt lesznek a százhalombattai Felhőjárók színjátszói, valamint Jánoki Márió énekes.

A rendezvény a civil összefogás példájának eredménye, hiszen a százhalombattai Sérültekért Alapítvány és számos környékbeli szervezet segítségével jön létre az Aranyszív napja.

Fellépők az Aranyszív Napján

Gördülő Táncegyüttes

„Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény nincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonását kormányozza: harmóniának.” (Platón)

1999-ben alakult hazánk első kerekes székes tánccsoportja, a Gördülő Tánccsoport.

Tagjai bebizonyítják, hogy a mozgássérült ember is tud teljes életet élni, fizikai korlátait legyőzve értékes művészi alkotást létrehozni, a közönség számára szórakoztató produkciót nyújtani. Speciális koreográfiát igénylő előadásuk a táncvilág különleges színfoltja. A Gördülő Show színes repertoárján különféle stílusú és műfajú táncok szerepelnek a néptánctól a kánkánig, a keringőtől a latin táncig.

A közönség szeretetén túl sikereiket példázzák többek között az olyan elismerések, mint a 2002-ben Veszprémben megrendezett Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon elnyert „Post Scriptum”díj, nyitótánc 2003-ban az Osztrák Nagykövetség bálján a Szépművészeti Múzeumban. 2005-ben a Pannon GSM Példakép Alapítványa kitüntette Sárai Ritát, a csoport művészeti vezetőjét, koreográfusát. 2007-ben Zsófia spanyol királyné tiszteletére táncolhattak. 2012 novemberében bemutatták első 90 perces önálló estjüket a Klauzál Házban. 2013 áprilisában két ízben önálló estet adtak a budapesti Bakelit Színházban.

A 2014-es Operabálon fellépett 3 tagjuk.

Fellépésük célja a szemléletformálás. A fogyatékossággal élő ember is lehet önmegvalósításra képes személyiség, aki a lehetőségeihez képest önálló, aktív életet él. Tevékenységük a rehabilitációt szolgálja, hiszen a tánc nem csak szórakoztat, hanem gyógyít is. Céljuk, hogy a sérültek ismét elfoglalhassák helyüket a közösségben, valamint sérüléseik, hátrányaik helyett, egyedi értékeik kerüljenek a figyelem fókuszába. Önbizalmat, hitet és szeretetet adnak nem csak a fogyatékossággal élő társaknak, hanem minden embernek.
www.gordulotanc.hu

Felhőjárók

2003-ban jött létre a Felhőjárók drámacsoport, melynek tagjai olyan 20-46 év közötti felnőttek, akik értelmileg illetve mozgásukban akadályozottak. Mivel ők verbálisan nehezen nyilvánulnak meg, így létrehoztunk egy mozdulatszínházat, ahol a gesztusoké és a testbeszédé a főszerep.  A színpad számukra igazi örömforrás, motiváció, mely a mindennapi műhelymunkák mellett értelmet ad hétköznapjaiknak.

A Felhőjáróknak köszönhetően mára már nemcsak Százhalombatta, hanem az ország kulturális életébe is bekapcsolódhatunk. Művészeti rendezvényeken, kiállítás megnyitókon, városi rendezvényeken, országos és külföldi fesztiválokon vesz részt a csoport.

A Felhőjárók produkciója szavak nélküli színház, mely alapvető érzéseket közvetít a mozdulatok, gesztusok erejével. Különlegességük abban rejlik, hogy a fellépők önmagukat adva, felvállalják érzéseiket, őszinte, hiteles az előadásuk. Arra tanítanak, hogy mi is bátran merjük kifejezni érzéseinket.

A fellépések alkalmával valódi interakció jön létre ép és a sérült emberek között. Egy oda-vissza kapcsolat, mely által mindannyian fejlődünk. Rég elfeledett mozdulatokkal, emberi érintésekkel szembesülünk. Művészi élményt nyújtanak, továbbgondolásra késztetnek, s mivel a produkciók saját megélt élményeken alapulnak, erővel hatnak.

Jánoki Márió

Székesfehérváron született koraszülöttként, melynek következményeként elveszítette a látását. Zenei képességeire már az óvodában felfigyeltek, majd beíratták a Székesfehérvári Herman László Zeneiskolába. 2009-ben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában, ebben az évben pedig a konzervatóriumban folytatja tanulmányait és megkezdi magánének, valamint zongora óráit is B. Kiss Zsuzsanna tanárnőnél.

Kimagasló eredményei:

2010-ben Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Fesztiválon első helyezés, IV. országos Farkas Ferenc zongoraversenyen második helyezés;
2011-ben Bécsi Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Fesztiválon zongora és ének első helyezés, Aranyharang díj, Európai Unió által létrehozott "Jelenlét" Művészeti Díj arany fokozata;
2012-ben részt vett a MOL Tehetségtámogató Programban is. Újbudai Kulturális Intézet "Honoratus Kodály Zoltán" című pályázatára komponált zongoradarabja első helyezést ért el.
Énekes eredményei 2013-14-es évben: Lengyelországban Lions World Song Festivalon különdíjként meghívást kapott Olaszországba, mely alkalomból Benkő László és Bródy János írt számára egy dalt.

 

ÖKUMENIKUS SZERTARTÁS ÉS SZERETETASZTAL
HOZZON EGY TÁNYÉR SÜTEMÉNYT, ÉS LEGYEN ÖNNEL IS GAZDAGABB
A SZERETET ASZTALA!

augusztus 18. vasárnap
Ökumenikus szertartás 10.30 Szent István templom
Szeretet asztal: 12.00 Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont

A Summerfest egyik kiemelkedő eseménye az ökumenikus szertartás a Szent István templomban. A résztvevő együttesek népviseletben vonulnak a templomba, ahol mindenki saját vallását gyakorolhatja. A szertartás központi gondolata a béke, a szeretet és az emberek közötti megértés, vallási, felekezeti, nemzeti, etnikai hovatartozás nélkül.

A szertartásra ez együttesek nagy gonddal készülnek, hiszen a zenekarok a legszebb egyházi, vallási énekekkel, zenékkel készülnek. A templomban ilyenkor egybeolvad a tér és az idő, egyetlenegy dolog számít: az emberek közös akarata és üzenete, amely az egyetemes emberi értékeket élteti.

Fellépők: Chorus Matricanus, Dánielfi Gergely, Siménfalvy Ágota

2005-ben szerveztünk első alkalommal szeretetasztalt. A Szent István téren, a templom közelében lévő hosszú asztalra Százhalombatta lakói hozhattak ételeket, süteményt, innivalót, amely a templomból kijövő nemzetközi közösséget fogadta. Nagy várakozással voltunk: vajon hány battai ember teszi magáévá az asztal üzenetét? Bárki letehette az egy tányérnyi ajándékát, amellyel a külföldiek megvendégeléséhez szeretett volna hozzájárulni. A tányér aznap jelkép lett városunkban: szinte mindenki tudta, hogy aki aznap reggel a Szent István tér felé igyekszik, kezében a kistányérral, biztosan a szeretet asztalához igyekszik. Negyven méteres asztalt készítettek a százhalombattaiak. A sátorba érkező külföldiek a templom felemelő pillanati után tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybéliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt. Éppen ezért ebben az évben is szeretnénk megismételni a szeretetasztal felállítását, és várjuk az asztal elkészítésében részt vállaló embereket. A program lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség és számos civil szervezet.

A szeretet asztalát ebben az évben augusztus 18-án délelőtt 10 órakor állítjuk fel a Rendezvényközpontban.

 

A fesztivál támogatói
A fesztivál mecénása
A fesztivál szervezője
A fesztivál kiemelt támogatóiBethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A fesztivál főtámogatói
A fesztivál gyémánt fokozatú támogatói
 
A fesztivál arany fokozatú támogatói
A fesztivál ezüst fokozatú támogatói

 
A fesztivál támogatói

A fesztivál médiatámogatói