BÓNA ZOLTÁN KÖSZÖNTŐ

SOKSZÍNŰSÉGGEL AZ ÖSSZETARTOZÁSÉRT

 

A bábeli zűrzavar óta a jóérzésű emberek folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy a különböző nyelvet beszélő népek milyen módon tudnának egymással hatékonyan kommunikálni. Meggyőződésem, hogy e nemes törekvés több ezer éves időszaka alatt senki sem tudott olyan formát vagy eszközt találni, mint a zene és a tánc. Amikor a hangok és a mozgások kavalkádjában gyönyörködünk egyszerre, megszűnnek a nyelv és hagyományok okozta határok, és mindenki egy emberként érti és érzi az üzenetet.

Százhalombatta, Tököl, és Ráckeve polgárai, kiegészülve az érdeklődő vendégekkel, évről-évre szem és fültanúi lehetnek annak a kulturális- és művészeti élménynek, amit Summerfestnek neveznek. Vitán felül áll, hogy ez a rendezvénysorozat egy olyan kuriózum, amelyre méltán lehetnek büszkék azok, akik a megalkotásban és a több mint két évtizede tartó sikeres lebonyolításban részt vesznek. Majdnem egy évtizedes polgármesteri szolgálatot követően, személyes öröm és büszkeség forrása, hogy idén első alkalommal csatlakozik szülővárosom, Dunavarsány ehhez a grandiózus programhoz.

A Summerfest nemcsak kulturális szempontból egyedülálló és példaértékű. Egy olyan világban, ahol egyre inkább arról hallunk és azt tapasztaljuk, hogy a vallási, ideológiai, kulturális és egyéb különbözőségek milyen konfliktusokhoz és tragédiákhoz vezetnek, reménységre ad okot látni, hogy egészen más gyökerekkel és hagyományokkal rendelkező emberek milyen ámulatba ejtő módon képesek átadni gondolataikat és érzéseiket egymásnak és a közönségnek. Meggyőződésem, hogy ha ez a szellemiség érvényre tudna jutni az emberiségben, a világ egy sokkal békésebb és boldogabb hely lenne. E rendezvény résztvevői egyidejűleg képesek bemutatni a különböző nemzetek kultúrájának változatosságát és azt, hogy milyen óriási eredmények születhetnek abból, ha a különböző csoportok igyekeznek arra helyezni a hangsúlyt, ami mindegyikőjük számára fontos érték. A zene és tánc mellett ilyen érték a másik iránti tisztelet, szolidaritás, tolerancia, amelyek nélkül nemcsak a globális fejlődés, hanem Hazánk boldogulása sem képzelhető el.

Motivációt és megtiszteltetést jelent számomra, hogy egy város, amely polgárainak képviseletére megbízást kaptam, évről-évre ilyen nagyszabású és méltán híres rendezvényt képes megszervezni. Akinek megadatott már, hogy részt vegyen a Summerfest bármelyik előadásán, az láthatta, hogy milyen széleskörű összefogás és hatékony együttműködés az, ami mozgatja a rendezvényt az előkészületektől a záró feladatokig. Őszinte köszönet és elismerés jár a fellépőknek, az önkormányzatoknak, az intézményeknek, a szervezőknek, a támogató vállalkozásoknak, az önkéntes közreműködőknek és az összetartozás megélésére nyitott közönségnek.

Mindenkit arra buzdítok, hogy vegyen részt ezen a különleges programsorozaton, ahol kiváló lehetőség adódik, hogy néhány óra alatt betekintést nyerjünk a világ különböző népeinek kultúrájába, és azon keresztül gondolatban beutazzuk a Földet. Minden résztvevőnek kellemes kikapcsolódást kívánok!

 

                                                                                  Bóna Zoltán

                                                                         országgyűlési képviselő

FESZTIVÁLIGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ

Kedves Vendégeink!

Kedves Fesztiválozók!

Sok szeretettel köszöntök mindenkit Summerfest Mosolyországban!

Alig 365 napja a XXIII. Summerfest végén arról beszéltünk, hogy tele vagyunk optimizmussal és várakozással, miszerint egy év múlva, huszonnegyedszer ismét meggyullad a fesztivál láng.

Elérkezettnek látszik az idő, és bár - vidékiesen fogalmazva - a magzatvíz még nem folyt el, de a baba már befordult a szülőcsatornába!

Már megint stábot építünk, programokat alkotunk, plakátokat és molinókat gyártunk, tervezzük, hogy melyik néptáncos mit csinál majd, alkalmilag randizunk az önkéntesekkel, hogy aztán július végére rendes kapcsolatban élhessünk. Egyeztetünk a szállásról (remélem a jó Isten ebben az évben is velünk lesz), az ellátásról, a szeretet asztaláról, és mindenről, ami csak létezik. És bár a huszonnegyediknél tartunk, de még így is vannak meglepetések.

Olyan ez, mint egy kisgyermek a szülő számára: teljesen mindegy hány éves, mindig történik valami, ami miatt örülünk, vagy éppenséggel nem. Soha véget nem érő történet!

Az idei évben is lesznek meglepetések! Reményeink szerint a Kodály koncert a csodálatos Chorus Matricanusszal, Kaszai Lilivel, és a Trio a’la Kodály zenekarral elkápráztat majd mindenkit. Ez egy igazi ősbemutató, százhalombattai kötődésekkel, hiszen a kórus városunk egyik ékköve, a zenekarban Tar Gergő is százhalombattai (forrásos kis táncos) és Kaszai Lili, aki ezúttal énekesként csillogtatja meg tudását – a Forrás pedagógusa. Ez a produkció itt és most születik meg, a Summerfest gyermeke lesz.

Még ebben az évben is lesznek új országok: Honduras és Baskhorgosztán, lesznek hazatérők: Mexikó és Szerbia. Lesznek szép és emlékezetes pillanatok, szívet melengető események, és minden olyan, amitől 12 napig valóban Mosolyországban érezhetjük majd magunkat.

Mosolyország sehol sincs, és mindenhol van. Bárki lehet lakója, és még csak állampolgárság sem kell ahhoz, hogy az ország által biztosított javakból részesüljön. A legfőbb nemzeti kincs a mosoly, ami bárhol megél, ahol jó emberek vannak. Nyelvtudás sem szükséges, elég egy kinyújtott kéz, egy nyitott szív és egy szélesen mosolygó száj: a kommunikáció máris adott. A világ legnépszerűbb országa, ahol élni és létezni jó. Mivel sehol sincs és bárhol lehet, ezért bárki felépítheti ott, ahol csak akarja: faluban, városban, út mentén, erdőben, vagy éppen Százhalombattán!

Ha kíváncsi, milyen lehet Mosolyország, akkor semmi mást nem kell tennie, mint augusztus 12-21 között Százhalombattára kell látogatnia!

Mosolyogva várjuk idén is, aztán majd 365 nap múltán 2018-ban a huszonötödik - negyedszázados jubileumi - fesztiválon is! 

 

Szigetvári József

fesztiváligazgató

 

 

POLGÁRMESTERI KÖSZÖNTŐ

Kedves Vendégeink!

Kedves Vendégeink!

 

Százhalombatta városa nevében nagyon sok szeretettel köszöntöm Önöket!

Annak ellenére, hogy egy Budapesthez közeli, kicsiny iparváros vagyunk, mindent elkövetünk azért, hogy vonzók, barátságosak legyünk, és hogy a város nevét hallva egyre többen arra gondoljanak, hogy Százhalombatta egy igazi kulturális sziget, pezsgő élettel, jó színházi előadásokkal, fesztiválokkal, mediterrán hangulattal, ahol jó élni. Százhalombatta két kiemelkedő kulturális rendezvénye a Summerfest és az azt követő Battai Napok szinte kéz a kézben születtek meg huszonhárom évvel ezelőtt, 1994-ben. Azóta mindkét rendezvény óriási utat járt be, mindkettő a maga módján tölti be küldetését. Míg a Summerfest az egész világot, a Battai Napok elsősorban a helybéli embereket szeretné közösséggé kovácsolni.  Mi, százhalombattaiak kedveljük a kihívásokat. Egy iparváros nem gyakran lesz a népművészet fellegvára. Mégis, a Summerfest által évente 10 napra a világ folklórközpontja lesz városunk. Az előttünk álló tíz nap minden bizonnyal ismét nagy találkozások és élmények kifogyhatatlan tárháza lesz. Így vannak ezzel a külföldiekkel sokat játszó gyerekek, a vendégekkel barátkozó tinédzserek, az előadásokban gyönyörködő felnőttek, a megfáradhatatlan vendéglátó családok és önkéntesek egyaránt. Olyan ez, mint a karácsony: december 26-án minden évben megfogadjuk, hogy jövőre sokkal egyszerűbben ünnepeljük, de aztán a következő évben, december 24-én rádöbbenünk, hogy már megint pont úgy készülünk, mint tavaly, mert a karácsonyt nem lehet másként. Így van ez a Summerfesttel is, hiszen ez az a közös ünnep, amit együtt is nagyon jó átélni, és attól még jobb, ha vendégek is érkeznek: barátaink, családtagjaink az ország különböző részéből. Mindezeket átgondolva úgy gondolom, hogy Százhalombatta és a Summerfest egyszerűen az a kihagyhatatlan élmény, amit életében legalább egyszer mindenkinek látnia kell, hiszen a Summerfest határtalan találkozás, érték, öröm, barátság, szeretet minden tekintetben!

Minden kedves százhalombattainak és vendégeinknek kellemes, tartalmas időtöltést és jó szórakozást kívánok!

 

 

 

Vezér Mihály

polgármester

 

 

A fesztivál támogatói
A fesztivál mecénása A fesztivál szervezője
A fesztivál kiemelt támogatói
A fesztivál főtámogatói
A fesztivál gyémánt fokozatú támogatói
A fesztivál arany fokozatú támogatói
A fesztivál ezüst fokozatú támogatói
A fesztivál további támogatói