Guča Partyzans Brass Band

 

GUČA PARTYZANS BRASS BAND koncert

augusztus 13. vasárnap 19:30, MIÉNK A SÁTOR!

Sátor- és fesztiválnyitó buli!

helyszín: Fesztiválsátor

 

2012 nyarán alakult meg a kilenc tagú Guča Partyzans, Magyarország első Balkán rezesbandája, magyar profi válogatott jazz-zenészekből.

Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb „underground” zene.

A Kusturica filmeknek és a világhírűvé vált gucai trombitafesztiválnak köszönhetően Magyarországon is közkedveltté és keresetté vált a szerb népzene.

Zenekarunk repertoárja a legismertebb és legkedveltebb szerzeményekből áll, amelyeket részben Goran Bregovic és Boban Markovic tettek világhírűvé.

A közkedvelt filmekben felcsendülő Mesecina vagy a Kalasnjikov című szerzemények megszólalása, jó néhány alkalommal teremtettek már fantasztikus hangulatot a közönség körében.

A Guča Partyzans Brass Band alapvetően egy koncert zenekar, de képes egyedülállóan arra is, hogy akár egy felvonulás résztvevői számára adják elő a dalokat, sétálás közben.

Az igazi balkán hangulatot zenészeink profi tudása és az elhangzó dalok megszólaltatása garantálja.

Parno Graszt

PARNO GRASZT koncertje

augusztus 13. vasárnap, 21:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

Nehéz olyan várost, fesztivált, vagy koncerthelyszínt találni idehaza, ahol ne lépett volna már fel a csapat. A Parno Graszt a hazai szereplések mellett (A38, Sziget, Műpa, Ozora, Művészetek Völgye stb.) Európa szerte is számos sikert tudhat magáénak. Zenéltek már többek között Belgiumban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban, Csehországban, Angliában, Szerbiában, Hollandiában, Romániában, Észtországban, Németországban, Izlandon, Oroszországban, illetve a tengerentúlon: Dél-Korea, India, és az USA is otthont adott már a Parno Graszt koncertjeinek. Sikert könyveltek el a hazai média számos csatornáján: M1, Duna, MR2, A Dal 2016, stb. de a zenén túl szerepeltek már a Travel Channel műsorában, illetve megjárták már a World Music Expo-t is. Az elmúlt évtizedben együtt dolgoztak számos művésszel,  Balogh Kálmánnal, a Latcho Drommal (FR), Szalóki Ágival, Bohemian Betsarszal Shirley Dimanoval (AT) és több side projecten is munkálkodtak (pl. rajzfilm aláfestő zene – amellyel egy rangos díjat is sikerült bezsebelni - , utánpótlás nevelés, táncház, stb.), hiszen a vérükben van a zene, amely fűt és hajt mindig, minden körülmények között. A tavalyi évtől (2016) pedig amolyan – szinte – állandó vendég fellépője lett a zenekarnak Szirota Jennifer, aki még tovább színesíti az egyébként is sokszínű kavalkádot, amit a Parno Graszt neve jelent.

Az együttes eddig 4 albumot jelentetett meg. http://www.parnograszt.com/lemezek   

A BBC megbízásából, Silló Sándor rendezésében egy dokumentumfilm is készült a csapatról, amely bemutatja miként került a zenekar egy kis nyírségi falúból Európa nagyszínpadaira. Az idei évben, amolyan hirtelen ötlettől vezérelve egy kisebb felállásban elindultak a A Dal 2016 megméretettésén, ahol a döntöig jutottak a többi jelentkezötől erősen eltérő identitású és mondandójú nótájukkal.

http://www.port.hu/parno_graszt:unnepek_es_hetkoznapok_parno_grast:_holidays_and_week-days/pls/w/films.film_page?i_film_id=66537   

Mit is mondhatnék még róluk, minthogy őszinte zenészek, akik szívből jövő, lüktető produkcióval a nagyszínpadok mellett kis klubokban és más színpadokon is sikerrel megállják a helyüket. 

 

Zagyva Banda

ZAGYVA BANDA koncertje

augusztus 15. kedd, 19:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

Az elmúlt tizenöt év alatt a hazai népzenei élet meghatározó képviselőjévé vált a Zagyva Banda. A Táncházmozgalom egyik legaktívabb zenekara 2002-ben alakult Turán, nevüket a Karancs hegységben eredő Zagyva folyóról kapták, nem véletlenül, hiszen a banda tagjai mind e vidékről származnak. Első önálló lemezük 2011-ben jelent meg Ott annak a helye címmel. 2012-ben útjára indították a Talpalávaló sorozatot, az első két kötet a sárközi Bogyiszló, valamint a Kalocsa vidékének tánczenei anyagát tartalmazza. 2015-ben rögzítették Játék…határok nélkül… című koncertjüket, ami CD és DVD formátumban is megjelent. 2010-ben vehették át a Vankóné Dudás Juli díjat. Ez a díj 1990 óta a Galga mente népművészetének, népi hagyományainak legeredményesebben tevékenykedők elismerése. Kitartó munkájukat Pest Megye Önkormányzata 2014-ben Pest Megye Népművészetéért díjjal ismerte el. Családi gyökereik a Galga vidékéről erednek, éppen ezért különösen a szívükön viselik a Galga mente népzenei kultúrájának megőrzését, ápolását, népszerűsítését. Repertoárjukban az otthonról hozott népzenén túlmenően a Kárpát-medence magyarságának és más nemzetiségének népdalai és táncmuzsikái is szerepelnek.

 

Zsikó zenekara

ZSIKÓ ZENEKARA koncert

augusztus 16. szerda, 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

 

A Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felfedezettje, a 2014-es évad legjobb három vonósbandájának egyike.  A magyar népzenei élet kiemelkedő ifjú muzsikusaiból álló banda, a népzenei kultúra szépségét és értékét hirdeti. A zenekar egyedisége a muzsikusok tökéletes összhangjában, valamint a női-férfi testvérpár énekhangjában rejlik. A zenekar sorra hódítja meg kisebb és nagyobb színpadok közönségét, itthon és külföldön egyaránt.

 

A ZENEKAR TAGJAI:

 Zsikó Zsuzsanna-ének

 Zsikó Zoltán-ének

 Kovács Márton-hegedű (Junior Príma Díj)

 Hegedűs Máté-hegedű

Margetán Máté-fúvós hangszerek

 Ifj. Ürmös Sándor-cimbalom (Fölszállott a páva szóló hangszer kategória I. hely)

 Fekete Márton „Kispuma”-brácsa (Junior Príma Díj)

 Lelkes András-nagybőgő

 

Cimbaliband

CIMBALIBAND koncertje 

augusztus 17. csütörtök, 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom  rock’n’roll! Mesterien gyúrja össze autentikus népzenei gyűjtéseit és életigenlő szerzeményeit, melynek eredményeként születhetett meg az alábbi pár sor is a Magyar Nemzet hasábjain: a zenekar tagjai „bebizonyították, hogy az autentikus népzene is lehet trendi.” Ez pontosan egybevág az energiáktól duzzadó Cimbaliband mottójával: „Recycle”, azaz feldolgozni és újra megszerettetni a fiatalokkal a hazait!

Cimbaliband állandó tagok:

Unger Balázs - cimbalom, ének

Unger Gergő - gitár, koboz, ének,

Solymosi Máté - hegedű, kontra

Tóth Gergely - nagybőgő, basszusgitár

Babos Lőrinc - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna

 

 

                                   

 

Trió à la Kodály zenekar

 

TRIÓ À LA KODÁLY ZENEKAR koncertje

augusztus 17. csütörtök, 22:00

helyszín: Rendezvényközpont

 

Hogyan emlékezünk? Meddig él egy nemzet népzenei forrása?

"Meglátásom szerint egy nép addig tiszteli és szereti zenéjét ameddig akár a mindennapjai részeként napi gyakorlatban használja, hallgatja, szereti és műveli azt egyéni vagy akár közösségi szinten.” (Oláh Dezső : a Trió á la Kodály zenekar vezetője)

Egy igazán különleges utazásra invitáljuk önöket, amelynek elején hallhatják azokat a dallamokat, melyek inspirálták Kodály Zoltánt.

Ezen művek megírásával mit tett Kodály Zoltán?

Talán a legfontosabb dolgot, átmentette a jövő számára a magyar népzenei értékeket konzerválta számunkra azt az egyediséget, amelyet a magyar népzene tud: megtalálja az emberek szívét.

Mi is ezt tesszük ezen az estén. Az eredeti népdalgyűjtést követi a Kodály kórusmű, majd kortárs kollektív improvizációk reflektálnak a gyűjtésre is és az eredeti Kodály darab zenei részleteire is.

Kodály Zoltán pedagógiai és zeneszerzői munkássága mellett megtanított bennünket kórusművei segítségével nemcsak együtt énekelni, hanem közösségként viselkedni, együtt áldozni a zene oltára előtt, így a legnagyobb hibát követnénk el akkor, amikor a koncert folyamán nem kérnénk meg a közönséget, hogy énekeljünk közösen. 

Ápoljuk együtt kultúránkat, utazzunk együtt egészen az eredeti népdal forrásától napjainkig a kortárs kollektív jazz improvizációig, majd landoljunk együtt ott, ahonnan elindultunk.

 A zenekar neve sokat sejtető, hiszen a Trió á la Kodály elsődleges célja a hagyományok ápolása, emellett új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, amelyek a XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül is a népzenére.

Az interpretációkban teret nyer a kollektív improvizáció is, hangsúlyozva a kiindulópontot adó művek és a zenekar által megfogalmazott új szerzemények élőzenei szövegként való értelmezésének fontosságát. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

Oláh Dezső: zongora, Erdő Zoltán: klarinét, tárogató, Tar Gergely: ütőhangszerek 

 

CHORUS MATRICANUS NŐIKAR, SZÁZHALOMBATTA

  A Chorus Matricanust 1988-ban Strauszné Könözsi Veronika alapította Fiatal Énekesek néven, működésük azóta folyamatos. A „Kiemelt hangversenykórus” minősítésű együttes Százhalombatta egyetlen nőikara.

  Az énekkart a zene, a művészetek szeretete, a kulturális értékek iránti elkötelezettség, az egymás iránti érdeklődés és figyelem kovácsolta közösséggé. A város zenei életében végzett kimagasló művészi teljesítményük elismeréseként "KULTÚRÁÉRT" díjban részesültek 1995-ben.

1989-től Európa számos országában koncerteztek, nemzetközi és hazai fesztiválon szerepeltek sikerrel. Repertoárjukon egyházi, világi és kortárs művek 

szerepelnek, de szívesen tesznek kirándulást a könnyedebb műfajok irányába is. Többször felléptek neves előadóművészekkel, kamara- és szimfonikus zenekarokkal.

Az alapító karnagy 2003. decemberéig vezette a kórust.

A nőikar szakmai irányítását 2004-től 2009 nyaráig Czier Zoltán végezte.

 

2009-től művészeti vezető: Fűri Anna

Betanító karnagy, korrepetítor: Rádai Nóra

Közreműködik: Kaszai Lili népdalénekes

 

 

 

 

 

Szalonna és Bandája

SZALONNA ÉS BANDÁJA koncert

augusztus 18. péntek, 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. 
Játszottak többek között Venezuelában, Indiában, Görögországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban. 2006-ban a Magyar Köztársaság küldöttjeiként részt vettek az Egyesült Királyság 1956-os díszünnepségén, olyan kiváló művészek társaságában mint az Oscar-díjas Jeremy Irons, Vásáry Tamás zongoraművész, és a Grammy-díjas népdalénekes, Sebestyén Márta. A műsor után személyesen gratulált többek között Károly, walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök. 
Legújabb büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj.

Pál István Szalonna és Bandája: Pál Eszter (ének); Pál István „Szalonna” (hegedű); Gombai Tamás (hegedű); Karacs Gyula (brácsa); Ürmös Sándor (cimbalom); Gera Attila (fúvós hangszerek); Doór Róbert (bőgő)Hagyományörző prímások Erdélyből és Magyarországról.

TÁRKÁNY MŰVEK

TÁRKÁNY MŰVEK koncert

augusztus 19. szombat 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

 

A Tárkány Műveket a cimbalmos, zeneszerző Tárkány-Kovács Bálint alapította 2008-ban. Hangzásuk alapja tradicionális népzenei dalokból merít. Saját szövegeik aktualizálják a régi nótákat, máshol a modern hangzáshoz társított régies népdalszövegek helyezik egymást kölcsönösen új kontextusba. Zenéjük egyedi hangzásvilága a cimbalom, a szaxofon, a brácsa, a fuvola, a gardon, a klarinét és a bőgő együttesében, valamint az énekesnő hangjában rejlik. 2010 májusában jelent meg első lemezük Arcomba az arcod vésted címmel, amely elnyerte a kritikusok és a zeneszeretők elismerését, és fölkeltette a külföldi zenekritikusok (Songlines magazin, worldmusic.net) figyelmét is. Folyamatosan koncerteznek budapesti klubokban, de állandó szereplői a hazai és külföldi fesztiváloknak is.

 

A fesztivál támogatói
A fesztivál mecénása A fesztivál szervezője
A fesztivál kiemelt támogatói
A fesztivál főtámogatói
A fesztivál gyémánt fokozatú támogatói
A fesztivál arany fokozatú támogatói
A fesztivál ezüst fokozatú támogatói
A fesztivál további támogatói