Kiemelt koncertek

Romengo zenekar

időpont: 2018. augusztus 13. hétfő, 19:30

helyszín:  Fesztivál sátor

 A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta,India (Sufi Sutra) Malajsia (Rainforest world music festival) Korea (Sori Festival) és Mexikó (Cervantino fesztivál) mellett a Romengo Európa több, mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb 10 lemeze közé. Kétháné 5. (2011 szeptember) a Nagyecsed-Budapest lemezük pedig a 8.helyen volt, 2014 májusában Lakatos Mónika a Romengo szólístája, 2007-ben, Anna Lindh díjban, 2013-ban, A Párhuzamos Kultúráért díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért díjban részesült. 

A Romengo zenéjét a hagyományok tisztelete és a megújúlás jellemzi. Amellett, hogy nagy előszeretettel használják a kanna mellett a kanalat és a teknőt, nem idegenkednek az új hangásoktól sem. A Romengo zenéjének nyitottságát tükrözi az is, hogy 2011-ben,közös koncertet adtak a 17 tagú Mendelssohn Kamarazenekarral Veszprémben,illetve,Birgit Ellinghaus rendezésében az Indiai énekesnővel,Sumitrával adtak szóló és közös koncertet a Berlini Philharmóniában,2015-ben.

Saját bevallásuk szerint, az oláh cigány zene határai szélesebbek,mint Magyarországé, ezért is kerülhettek a Romengo dalaiba más zenei stílusok hatásai,mint pl a jazz és a flamenco, vendégzenész barátaiknak Dresch Mihálynak és Juan De Lerida flamenco gitárosnak köszönhetően. Ők a Romengo,Nagyecsed-Budapest lemezén is hallhatóak.

 

Ferenczi György és a Rackajam

időpont: 2018. augusztus 13. hétfő, 21:00

helyszín: Fesztivál sátor

Ferenczi György és a Rackajam számos alkalommal bizonyította már meghatározó szerepét a magyar zenei palettán. A Rackajam együttes jelenlegi négy tagja 2005-től dolgozik együtt Ferenczi Györggyel. Fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove. Ferenczi egyike a legtehetségesebb magyar zenészeknek; volt ő már szájharmonika világbajnok is, valamint számos koncerten, stúdiófelvételen közreműködő zenész: Edda, Zorán, Presser és sokan mások).
A zenekar életében fontos állomások többek között a Hangzó Helikon sorozatban, 2006-ban megjelent Ferenczi - Petőfi album, valamint a 2010- ben megjelent Rackák világa; mindkettő aranylemez is lett.  A zenekar azonban nemcsak zenélni, de kísérletezni is szeret: játszottak már együtt többek között az ötvenkét tagú Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, a Tomkins Énekegyüttessel és a Száztagú Cigányzenekarral, Sebestyén Mártával, számos alkalommal Szokolay-Dongó Balázzsal, Bársony Bálinttal és Pál István Szalonnával is.

 

Esszencia zenekar

időpont: 2018. augusztus 16. csütörtök, 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

Az Esszencia a magyar zenei élet egy olyan különleges formációja, melynek tagjait a népzene, a jazz, illetve a klasszikus zene világában önállóan is kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jeles előadó- és zeneművészek alkotják. 

Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hisz célja nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz műfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel.

Igazi kuriózumként, az együttes a három különböző zenei stílus ötvözetét egy újszerű hangzásvilágban megalkotott ÖRÖMZENÉJÉN keresztül szeretné közönsége elé tárni. 

Koncertjeik során a Kárpát-medence különböző nemzeteinek autentikus népzenéjét kiegészítve felcsendülhetnek részletek többek közt Bach vagy Bartók zeneműveiből, melyhez a fűszert a népzene alapú jazz muzsika adja.

Az Esszencia koncertjeinek különleges atmoszférája van. Zenéje elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít.

Közönsége számára minden koncert maga egy ünnep.

A zenekar tagjai: Lakatos Róbert, Balogh Kálmán, Kunos Tamás, Kováts Gergő, Bognár András

Vendég: Csík János

 

Boban Marković Orkestar

időpont: 2018. augusztus 16. csütörtök, 22:00
helyszín: BKK Színházterem

A Boban Markovic Orkestar mindent elért, amit zenekar elérhet a világ ezen szegletében; díjak sokasága, több százezer eladott lemez, klub és fesztiválkoncertek százai, rajongók tízezrei követik örömzenélésüket, bárhol is játszanak Európa országaiban…

Maga Boban Markovic pedig már vagy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, a Songlines zenei magazin szerint a világ legjobbja is, ezen következtetés szerint - és hát látva a magyarországi zenei helyzetképet is – állíthatjuk, hogy Magyarország első számú trombitása is!

A produkció minden közönséget mindig megbabonáz, és olyan Kusturica filmek hangulatát idéző, vérbeli balkán temperamentummal telíti meg a teret, hogy a hallgatóság életre szóló élményekkel gazdagodik.

Várunk minden balkán és világzene rajongót, fanatikust, kedvelőt és érdeklődőt erre a páratlan alkalomra, hogy élőben hallhassa minden idők egyik legnagyobb ma élő trombitását és nagyszabású zenekarát!

Belépődíj: elővételben 3 500 Ft, az előadás napján, augusztus 16-án pénztárnyitástól: 4500 Ft

 

SZALONNA ÉS BANDÁJA, valamint a TARSOLY ZENEKAR közös koncertje

időpont: 2018. augusztus 17. péntek, 20:00

helyszín: Fesztiválsátor

Szalonna és bandája: Nélkülük egyszerűen nincs Summerfest. A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát medence leggyönyörűbb zenéi. Az autentikus népzene mellett népzenei feldolgozásokat is hallhatunk tőlük. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért népzeneoktatással is foglalkoznak. Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában, mind a tengerentúlon.

Tarsoly zenekar: A Tarsoly zenekar 2010-ben alakult. A bandát 23-28 év közötti fiatalok alkotják. A csapat néhány tagja Galga menti származása révén, ez lett bandánk kiindulópontja, emellett a magyar nyelvterület minden szegmensével foglalkozunk. Megalakulásunk évében Külön díjat kaptunk a tápiószentmártoni népzenei versenyen és Nívó-díjat Bonyhádon. 2011-ben a Folkbeats népzenei Tehetségkutatón 50 nevezett együttes közül kaptuk meg a 4. díjat. 2011-ben kiadtuk első lemezünket„Szombaton este” címmel, amelyet egy hosszú turné alkalmával mutattunk be a közönségnek. 2012-13-ban a Magyar Állami Népi Együttes vendégjátékain voltunk közreműködők. 2012-ben az AvalonWaterways csapatával dolgoztunk együtt, amely új arculatát adta az együttesnek. 2013-ban a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőnek lettünk középdöntős zenekara. Közös célunk a néphagyomány megismertetése, megszerettetése hazánkban és külföldön egyaránt. 2015 és 2016 nyarán a nagy sikert aratott Fölszállott a páva gyermekvetélkedőt megelőző Páva-táborban mi szolgáltattuk a muzsikát a néptáncegyüttesek számára, illetve a tábori táncházakban. 2013-ban  dolgoztunk együtt első alkalommal a Forrás Néptáncegyüttessel a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, majd 2016-ban a Forrás Lélekruha című minősítő műsorában közreműködtünk és nyertük el a kiváló minősítést országos viszonylatban a legmagasabb pontszámmal. Azóta is tart az együttműködés, és ha úgy alakul közösen visszük hírét kultúránknak a világ számos pontjára. Elkötelezett feladatunk, hogy muzsikánkkal hazánk hírnevét öregbítsük Európán innen és túl!

 

PÁL CSALÁD koncertje

időpont: 2018. augusztus 17. péntek, 22:00

helyszín: Református templom

A Pál család Kárpátaljáról, a máramarosi Visk községből származik. Életük, tevékenységük szorosan összefügg a zenével. Pál Lajos családfő tanulmányait a Kijevi Zeneakadémián végezte. Évekig volt a Kijevi Opera karnagya. Jelenleg tanít, zenekart vezet, országos minősítőkön vesz részt zsűrik munkájában, több színházi produkció zenei szerkesztője. Pálné Jancsó Katalin zongora- és szolfézstanár, karnagy. Két felnőtt kórus vezetője. A család zenei életét szervezi, igazgatja.Pál Eszter zenei pályája két úton indult. Párhuzamosan foglalkozik klasszikus és népzenével. Zongoratanár, ének-zene szakon és népzenéből diplomázott a Nyíregyházi Főiskolán. Jelenleg, a Liszt Ferenc Zenei Egyetem Népzene Karán tanul. Népi éneket tanít a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában. A Szalonna és Bandája énekese

Pál István az édesapja által vezetett Péterfalvi Zeneiskolában kezdett hegedülni. Klasszikus zenén nevelkedett, azonban mindig érdekelte a népzene. 2007-ben diplomázott a Nyíregyházi Főiskola Népzene Karán. 2009-től a Liszt Ferenc Zenei Egyetem mesterképzésén tanul. A Népművészet Ifjú Mestrere. 2003-tól a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása. Országosan ismert népzenész. Saját zenekara a Szalonna és Bandája. A Pál család sokrétű zenei tevékenysége műsorukon is tükröződik. Hallhatunk hangszeres népzenét, szóló éneket, hangszerszólót, klasszikus- és egyházzenét. Mindig az adott alkalomhoz állítják össze műsorukat. 2009-ben családi műsorukkal Észak-Amerikában vendégszerepeltek.

Templomokban, magyar közösségekben léptek közönség elé. Jelenleg Magyarországon élnek, azonban nyaranta népzenei táborokat, népzenei találkozókat, pedagógus továbbképzéseket vezetnek Kárpátalján.

Karavan Familia

időpont: 2018. augusztus 18. 20.00

helyszín: Fesztiválsátor

A szülők és gyermekeik által létrehozott egyedülálló családi zenekar, a Karavan Familia az elmúlt 10 évben saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. Miközben a minőségi cigány zene bemutatásának szentelték tehetségüket és tudásukat, repertoárjukkal bizonyították, hogy a cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Dallamaik forrása nem egy tájegység vagy egy roma népcsoport, hanem az európai cigány kulturális és zenei örökség. Dalaikban a különböző jellegzetes európai cigány zenei stílusok mellett érezhető a latin zene, a blues vagy a popzene hangulata is - mindezekből eddig nem hallott cigány világzene született. A sokszínűség mellett azonban a Karaván Família képes megőrizni saját stílusát, amely egyszerre fiatalos és hagyománytisztelő, szórakoztató és szerethető. 

Harmadik albumukat, amelyet a Karavan Familia 10 éves fennállásának alkalmából jelentettek meg a Fonónál (Karavan Familia: Asvin, 2014), 2014 májusában a 20 legjobb világzenei CD közé választotta a World Music Charts Europe zsűrije. Koncertjeikkel az elmúlt 10 évben bejárták Európát Moszkvától Barcelonáig. Több alkalommal koncerteztek a Művészetek Palotájában, valamint rendszeres vendégei a hazai kluboknak, fesztiváloknak és rendezvényeknek. Dolgoztak együtt többek között olyan előadókkal, mint Boban Markovic, Balogh Kálmán vagy Harcsa Veronika, továbbá olyan pop énekesekkel, mint Krsa, Szűcs Krisztián, Péterfy Bori vagy Kowa.

 

 

A fesztivál támogatói
A fesztivál mecénása
A fesztivál szervezője
A fesztivál kiemelt támogatóiBethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
A fesztivál főtámogatói
A fesztivál gyémánt fokozatú támogatói
 
A fesztivál arany fokozatú támogatói
A fesztivál ezüst fokozatú támogatói

 
A fesztivál támogatói

A fesztivál médiatámogatói